Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СУДБИНА

Певала је "Све смо могли ми", а та песма је била њена КЛЕТВА: Донела јој славу, али и најтужнију судбину (ВИДЕО)

Велика југословенска кантауторка Јадранка Стојаковић преминула је 3. маја 2016. године у пензионерском дому “Иван Павао” у Бањалуци. Била је то вест коју су пренели сви регионални медији и која је растужила срца милиона еx-Југословена и поклоника доброг звука. Оно што је прошло много мање запажено јесу последње година живота, мука и туга које су пратиле ову уметницу.

1594802455_Capture5.JPG
Фото: Принтскрин / Yоу Тубе / ЕX YУ АРХИВ
Oglas

Јадранка Стојаковић била је велика музичка звезда старе Југославије. Касних 70-их и 80-их година њене шансоне и шлагери били су хитови на топ листама свих република, а нарочито се прославила обрадама песама Алексе Шантића и Десанке Максимовић. Пред крај живота говорила је да су јој каријеру обележиле три песме - “Што те нема”, “Има нека тајна веза” и “Све смо могли ми”.

Прочитајте још: Ким Џонг Унов деда је био ПОЧАСНИ грађанин Београда, а ево шта је ОСТАВИО у српској престоници (ФОТО)

Године 1988. се преселила у Јапан и био је то почетак животног аранжмана дуг 23 године. Јадранка је и тамо постала звезда прославивши се наступима на којима је певала, свирала гитару и усну хармонику.

А онда су дошле године туге
Јадранку је дубоко погодио рат на просторима бивше Југославије. У родну Босну није могла да се врати читаву деценију јер Јапан није признао Босну и Херцеговину све до 1998. Када је коначно добила пасош похрлила је у домовину само да би у свом стану у Сарајеву затекла непознатог човека који се ту уселио, а после је стан на превару и продао.

Видевши да земље коју је толико волела више нема, Јадранка је решила да се врати у Јапан. Каријера тамо ишла јој је добро, држала је концерте, сликала и организовала изложбе, а бавила се и компоновањем музике за видео игрице.

А онда је један пад све окончао!

На турнеји у Јапану 2010. године Јадранка је пала излазећи на бину. Борбена каква је била, није дозволила да је то заустави па је допузала до столице и ипак одржала концерт, али био је то почетак краја.

– Ноге су ми постепено отказивале док нисам постала потпуно непокретна – испричала је касније.

Дијагноза је била неумољива - болест моторног неурона из дана у дан одузимала јој све више снаге све док није остала потпуно парализована.

Прочитајте још: "Мајстор и умјетник свему био је неки монах, родом Србин, по имену Лазар": Сат у КРЕМЉУ направио је ХИЛАНДАРАЦ

Од 2011. је живела у Бањалуци.

Гушио ју је заборав
Ситуација је с годинама за Јадранку постајала све тежа. Сама и болесна тешко је живела, а након што је болест узнапредовала скоро није могла ни да говори. Након одласка у дом, посећивали су је и помагали многобројни пријатељи, али ју је све више гушио заборав.

Ипак, они који је памте из тих последњих дана причали су касније да је Јадранка била ведра и пуна оптимизма, са духом који ништа није могло спутати. Музика, сила која јој је помогла да преброди све тешке тренутке на крају јој је била сурово одузета, али она се борила.

Последњи дани окупани тугом и заборавом

Прочитајте још: У позадини Београђанка, Бели двор, Храм... Бојси из "Мућки" дао ПОДРШКУ Србији и одушевио све (ФОТО)

– Не могу се сетити ко ми је долазио у последње време. Нема више мене. То је то, немам ни гласа. Не могу више, болест ми је узела све. Не могу више да свирам, али често сањам музику. Живим цео живот с њом и као да имам концерте док спавам. Још могу да је осетим, још могу да је чујем – испричала је тужна дива за “Дневни аваз” у једном од последњих интервјуа које је дала.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas