· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Јауци убијеног жандарма одзвањају СМЕДЕРЕВОМ: Убиство браћe Луњевица било је повод за смрт Драге Машин

Србија је у 20. век ушла тако што је свога краља и краљицу бацила измасакриране са балкона старог двора и тиме на најкрвавији начин извршила смену две династије.

1626873572_Draga.jpg
Фото: Piksabej/Youtube/ screenshot Lazar N

Мајски преврат 1903. и зверско убиство краља Александра Обреновића и краљице Драге до дана данашњег остаје ружна мрља у српској историји.

Прочитаје још: ДУХ Мирољуб терорише Космај, а једини спас је да му се покаже ОВА ствар

Убиству Драге Машин претходила је смрт брата

И док се о последњим данима краљевског пара Обреновић и акцији пуковника Драгутина Димитријевића-Аписа и његових "Црнорукаца" углавном све зна, дотле је мање познато да је убиству последњих Обреновића претходило још једно убиство, учињено од руке рођеног брата краљице Драге Никодија Луњевице у Смедереву, иза којег је остало проклетство и необјашњиви јауци који и данас потресају град.

Никола је био надобудан
Никола је у свакој прилици истицао да је краљев зет и понижавао официре, а када би улазио у кафану тражио би да му се свира химна "Боже правде" и да сви устану и стоје мирно док им Никола не каже да могу да седну.
Драга Машин је имала три сестре и двојицу браће.

Велики кавгаџија Драга Машин је, поред три сестре, имала и два брата, Николу и Никодија, официре краљеве војске. Два брата Луњевице су по свему били један другоме сушта супротност.

Док је млађи Никодије био познат као частан официр и скроман младић, дотле је старији Никола био прави скандал-мајстор, посебно чувен као кавгаџија и пијанац.

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Већ омражена међу делом народа и великом већином официра, краљица Драга је због понашања брата Николе, себи додатно потписала смртну пресуду.

Породица Луњевица Фото: Youtube/ screenshot  Lazar N

Никола Луњевица престолонаследник?

Кулминација је достигнута када се Београдом и остатком Србије пронела вест да ће млађи Драгин брат Никодије Луњевица бити проглашен за престолонаследника, будући да краљевски пар није имао деце. Краљ Александар није желео да те гласине коментарише; није никада потврдио, али ни демантовао такву могућност.

Краљ Александар ову вест никада није демантовао

По својој прилици, никада се стварно није разматрала могућност да се Драгин брат прогласи за будућег монарха Србије и то је била само још једна трач-партија пуштена у јавност не би ли се краљица још више оцрнила. Међутим, Драга је  намеравала да сестру Војку, која је напунила 18 година, пошаље у Швајцарску на школовање и тако је склони од супруга Александра који је, како се причало, бацио око на своју младу и лепу свастику.

Браћа Никодије и Никола су се мрзели

Иако, дакле, краљевски пар, по свему судећи, није видео Никодија као престолонаследника, у ту могућност апсолутно је поверовао Никола Луњевица, који од тада показује отворену нетрпељивост према млађем брату.

Прочитајте још: Иванов је покушао да оплоди шимпанзе ЉУДСКОМ СПЕРМОМ, а циљ је био један! Шта се КРИЛО иза НАЈОЗБИЉНИЈЕГ светског пројекта! (ВИДЕО)

Драга Машин Фото: Youtube/ screenshot  Lazar N

Кулминација се десила почетком 1903. године у Смедереву, где су се браћа Луњевица затекла на имању  краља Александра. Пошто краљ није волео алкохол и банчење, забранио је Луњевицама да се проводе у двору и пијанка је настављена у оближњој кафани.

Одрекни се престола!

-Слушај, мали, има да се одрекнеш престола! - Никола, већ видно пијан, заурлао је на брата Никодија.

- Чега, бре, да се одрекнем? - Никодије је запрепашћено питао брата.

Браћа Луњевице су потегле пиштоље

То као да је била иницијална каписла за Николу, који под дејством алкохола није више владао собом и потегао је пиштољ на млађег брата. Иако тако нешто није ни у сну очекивао, Никодије је инстинктивно извукао службени пиштољ и уперио га у Николу.

Жандар их је раздвојио и пао смртно рањен!

Жандарм који се као гост налазио у кафани скочио је између браће Луњевица и покушао да их смири, али је Никодијев пиштољ опалио и смртно ранио несрећног жандарма.

Прочитајте још: Прво танкер који лебди, а онда се на небу појавио и ПЛУТАЈУЋИ ГРАД! (ФОТО)

Драга Машин Фото: Youtube/ screenshot  Lazar N

Смрт жандара је била оправдање за убиство краља

Несрећне душе Гласине о убиству жандарма од стране Никодија Луњевице доспеле су брзином светлости до Београда. Војници подржани од стране политичких противника Обреновића већ су имали готов план, а ово им је био преко потребан повод и оправдање.

Завереницима се придружио и Драгин бивши девер

Додатну снагу дао им је брат првог Драгиног супруга, инжењера Светозара Машина, Александар Машин који, и даље љут на краљицу због смрти брата, одлучује да се придружи завереницима. Ускоро је уследио и крвави 29. мај 1903.

Јауци жандарма се и данас чују у Смедереву

Несрећни жандар је душу испустио у непосредној близини виле Обреновића у Смедереву које је обезбеђивао. И дан-данас се по Смедереву проноси глас да се јауци жандарма страдалог од руке "несуђеног српског престолонаследника" Никодија Луњевице чују повремено, око поноћи, у широј околини летњиковца породице Обреновић.

Прочитајте још: Нико не зна како је направљена КАПИЈА СУНЦА, а била је портал у најстаријем граду на свету

Био је то жандар, који је четири деценије пре оног другог жандара из Беле Цркве, пао као жртва српских међусобних обрачуна и геополитичких промена на овим просторима. Његова душа очигледно још не може да нађе мир, као ни душе Никодија и Николе Луњевице и краљевског пара Обреновића који су имали ту несрећу да живе у погрешно за њих историјско време, на погрешном месту.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.