· · Коментари: 1
Седма уметност

Један аутомобил је "глумио" у филмовима од Лимијера до Спилберга, а у њему је снимљена и ЉУБАВНА СЦЕНА ИЗ ТИТАНИКА (Фото/Видео)

Запажене "улоге" остварио је и у "Титанику", "Посетиоцима", неколико филмова из серијала о "Џемсу Бонду", "Индијана Џонс и крсташки поход"...

reno-naslovna.jpg
Фото:"Рено"

Компанија "Рено" се посебно дичи "улогама" које су њени аутомобили одиграли у мноштву филмова. Повезаност "Реноа" и филмске индустрије веровали или не, почела је још приликом снимања првог филма браће Лимијер!

Наиме, браћа Лимијер су патентирали 1895. први кинематограф, а као локацију за свој филмски студио одабрали су Булоњ-Биланкур који се налази недалеко од острва Сегвин, места на којем ће "Рено" отворити своје прве фабрике. Тако је Луј Рено је користио биоскоп за промоцију својих изума још од када је 1899. основао компанију "Рено". Те године су браћа Лимијер са њим снимила кратки филм у којем седи за управљачем првог модела "Реноа" легендарним "Типом А". Реч је о возилу које је Луј Рено лично дизајнирао.

"Рено тип А" (Фото:"Рено")

Тиме је започет посебан однос "Реноа" и седме уметности. Возила са ознаком ове компаније и данас се појављују у четрдесетак филмова годишње.

"Рено" сваке године подржава филмске фестивале широм света тако што превози звезде до најлепших црвених тепиха. Од оног у Кану до Фестивала америчког филма у Довилу.

Прочитајте још: Био је један од најомиљенијих аутомобила бивше СФРЈ, више се не производи, али је даље на нашим путевима (Фото/Видео)

Аутомобили овог бренда нису додуше добили "Оскара" за своје улоге, али неке заслужују да буду забележене у историји ауто-индустрије, али и кинематографије.

Прослављени Џејмс камерон је 1997. снимио "Титаник".

Овај путнички брод је приликом своје прекоокеанске пловидбе 1912. превозио разне предмете, а међу њима је био и аутомобил "рено тип ЦБ". Његов власник је био Вилијам Ернест Картер, путник прве класе (и један од преживелих), који је хтео да врати возило у Сједињене Америчке Државе. У том аутомобилу из 1910. су Леонардо Ди Каприо и Кејт Винслет снимили љубавну сцену.

"Рено ЦБ" (Фото:"Рено")

И Стивен Спилберг је у свом остварењу ""Индијана Џонс и последњи крсташки поход" из 1989. користио "рено НН", модел који је између 1924. и 1929. продат у 150.000 примерака. Верзија "торпедо" из 1928. са Харисоном ФОрдом се у филму супроставила, ни мање ни више него тенку!

"Рено НН" (Фото:"Рено")

Сећате ли се сцене из филма "Поглед на убиство" (режија Џон Глен,1985.), из серијала о Џемсу Бонду, када Роџер Мур, код Ајфеловог торња улеће у "рено 11" па креће у безглаву јурњаву обалама Сене када налеће на препреку, остаје без крова, да би затим преполовио тај "кабриолет" и наставио да вози?

Остаће забележено и да је последњи пут када је Шон Конери глумио Џемса Бонда ("Никад не реци никад" из 1983) запажену ролу имао и "рено 5 турбо".

Легендарни Жак Тати 1949. у филму "Празнични дан" користи "рено нервастелу" која затим постаје хит на тржишту. И незаборавни "Жандари из Сен Тропеа" са ненадмашним Луј Де Фином користе плави "рено комби - естафет".

Прочитајте још: Џеј има 286 возила, а једно кошта преко 10 милиона долара! Ту је и КОЛЕКЦИЈА коју нема ниједна друга гаража на свету! (Фото/Видео)

Изузетни "рено 8 гордини", за чијим је управљачем је био Лино Вентура, забрујао је и у филму "Немојмо се љутити" из 1966. Тати је 1971. снимио "Прометну гужву" , филм у којем пратимо пустоловине господина Хулота, паришког дизајнера који преобрази "рено 4Л" у необично возило за камповање, опремљено невероватним направама и опремом.

"Рено твози" (Фото:"Рено")

Не може се говорити о "Реноу" на филму, а да се притом не спомену "Посетиови" ("Лес Виситеурс", 1993.) и поштанско возило "рено Ф4" којег Жан рено и с Кристијан Клавије успевају да "савладају" мачем и топузом...

"Реноови" аутомобили су били на ођавним шпицама и "Недодирљивих", "Готово савршен", до "Играча број 1" Сивена Спилберга у коме се призори посапокалиптичног света употпуwују са неколико модела "твизи".     

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.