Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
корисно

Један од најстаријих српских народних лекова: Разлози зашто је добро да пијемо ЧАЈ ОД КАМИЛИЦЕ

Кутија чаја од камилице дефинитивно заслужује да у кући стоји заједно са лековима

1606996859_Depositphotos_69587259_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

За неке чајеве многи верују да садрже магична својства, а чај од камилице би могао стварно да буде један од баш таквих. Чај од камилице је добар за читав спектар проблема, од побољшања сна, до пробавних проблема, а  наводно игра заштитну улогу и кад је у питању здравље срца.

Цветови ове биљке садрже флавоноиде и антиоксидансе, а када се осуше, могу се користити као природни биљни лек. Иако се ради о здравијем напитку од оних које садрже кофеин, добро је знати да није за свакога. Ево које су најпознатије добробити овог чаја за одраслу особу када су у питању одређени проблеми.

Чај од камилице је познат по томе да олакшава симптоме тако што подстиче квалитетан сан и умирује. 

Прочитајте још: Како да се ниво ХОЛЕСТЕРОЛА регулише на природан начин?

Анксиозност

Велик је број људи који (посебно данас) пате од анксиозности, која се сматра и најчешћим менталним проблемом у свету. За неке особе, лечење лековима није увек најбоља опција, али на срећу постоји пуно алтернативних решења која вреди испробати. Чај од камилице је познат по томе да олакшава симптоме тако што подстиче квалитетан сан и умирује. Добро је знати да не делује на сваког исто, а ако патите од анксиозности или депресије, свакако се консултујте с лекаром.

Бољи сан
Шољица чаја од камилице пре спавања и није тако нова навика. Уствари већ се дуги низ година сматра да помаже особама које пате од несанице. Умирујући ефекат је заслуга антиоксиданса апигенина, који повезује одређене рецепторе у мозгу који ће смањити осећај анксиозности и подстаћи сан.

Пробавне тегобе

Овај чај садржи противупална својства и делује против грчева, па умирује и пробавне тегобе. Шољица чаја од камилице може да ублажи сметње попут менструалних грчева, лоше пробаве и надутости.

Прочитајте још: Комбинација ЦИМЕТА и МЕДА: Шта би све могла да донесе нашем организму

Здравље срца

Антиоксиданси који се налазе у овом чају могу смањити шансе да ће се развити болести срца. Верује се, на основу спроведених студија, да делују тако што регулишу крвни притисак и холестерол. Како помаже код стреса, подстиче добар сан и опушта крвне судове, редовним испијањем овог чаја можете утицати на контролу крвног притиска. Иако овај чај може помоћи у пуно ситуација, ваља напоменути да може повећати ризик од крварења код особа које користе лекове за разређивање крви.

Фото: Депосит

Шећер у крви

Научници из Ирана откивају како овај напитак може да утиче на снижавање нивоа шећера у крви, што је свакако важно за све који имају шећерну болест. Камилица садржи антиоксиданс који се назива кверцетин, а који има утицај на одређене ензиме који играју важну улогу код дијабетеса. Иако је потребно спровести још истраживања, мала студија спроведена на Универзитету Табриз посматрала је 64 испитаника који имају дијабетес типа 2, старости од 30 до 60 година. Пола групе је пило чај од камилице 8 дана уз сваки оброк, док су други пили воду. Група која је пила чај од камилице је имала знатно нижи ниво шећера у крви од осталих испитаника.

Ваља напоменути да може повећати ризик од крварења код особа које користе лекове за разређивање крви.

Прочитајте још: Не можете да се решите УПОРНОГ КАШЉА? Посегните за овим природним решењем

Контраиндикације: Најчешће нуспојаве укључују алергијску реакцију, иритацију ока и повраћање. Ако планирате да укључите чај од камилице у дневну рутину, свакако разговарајте о томе са својим лекаром.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas