· · Коментари: 0
холестерол

Оно што смо мислили о ЖУМАНЦЕТУ ЈЕ ПОГРЕШНО! Ево која је дневна ПРЕПОРУЧЕНА КОЛИЧИНА јаја

Када питамо колико јаја дневно треба појести, не мислимо на беланца, мислимо на цело јаје.

1601883833_Depositphotos_100770758_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Знамо да сте можда чули гласине о холестеролу у жуманцима које су вас препале. Иако нећемо порећи да у жуманцима има холестерола, истраживања показују да холестерол из појединих намирница минимално утиче на ниво холестерола у крви.

- Јаја су у прошлости била на лошем гласу. Многи људи још увек мисле да јаја могу да повисе ниво холестерола, али то заправо није истина. Дијетални холестерол заправо побољшава ваш профил холестерола -  објаснила је Кери Гласман, нутриционисткиња и оснивач "Нутритиоус Лифе-а".

Прочитајте још: СЛАТКА, неодољива, НЕОПХОДНА и ОПАСНА: Истина о ЧОКОЛАДИ

Многи дијететичари, попут Гласман, и даље истичу обиље здравствених благодати које јаја могу да пруже вашем организму. Жуманца су пуна здравих масних киселина и микронутријената попут Б витамина, те селена који је добар за јачање имунитета. Она су и један од најбољих биорасположивих извора јефтиних беланчевина и колина за подстицање метаболизма.

Али то што јаја имају бројне здравствене користи не значи да би требало да их једете у (пре)великим количинама. Заправо постоји ограничење колико бисте јаја требали дневно да поједете ако желите да искористите најбоље из њих.

Колико јаја дневно треба појести?

На страну корист од жуманаца, америчко Удружење за срце и даље саветује да се не конзумира више од 300 милиграма дијеталног холестерола дневно. Додатно, УСДА-ине прехрамбене смернице подстичу Американце да "једу што мање дијеталног холестерола" како би смањили ризик од срчаних болести. Будући да јаја имају око 185 милиграма холестерола, "Wхите" препоручује ограничење дневне конзумације на једно и по јаје, ако притом за остатак оброка одаберете храну с ниским уделом холестерола.

Прочитајте још: Испоштујте ОВАЈ ПЛАН ИСХРАНЕ и подмладићете КРВНЕ СУДОВЕ

Студије подупиру ову препоруку. Једна од њих је и она објављена у ЈАМА-и која је открила да конзумација велике количине дијеталног холестерола - и посебно јаја - може да повећа ризик од срчаних болести и смрти, што значи да свакако треба пазити на конзумацију јаја.

Но, ако једете само беланца, онда можете да поједете од једног и по. У једном беланцу има отприлике 3 грама протеина - упола мање него у целом јајету - па је важно држати се конзумације 8 или мање беланаца дневно.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.