· · Коментари: 0
јединствено

Једина држава на свету која је ИМЕ добила по ЖЕНИ: Све се одиграло давне 1502. године

Највећи број држава на свету име је добило по именима племена. Ипак, око 25 земаља називе дугује свецима, митским херојима или значајним људима из своје прошлости. А, међу њима, само једној држави “кумовала” је жена!

1604070143_Depositphotos_192403470_s-2019.jpg
Фото: Депосит

За почетак, текст се односи на независне земље (дакле, не савезне државе или покрајине неких вежих држава).

Своја имена, државе углавном дугују племенима, етничким групама, али и неким карактеристикама земље, географском положају... Тек око 25 држава назив је добило по некој важној личности, а на тој краткој листи само је једна земља која име дугује жени - и то светитељки!

Прочитајте још: НЕОЧЕКИВАНО САЗНАЊЕ: КОКИЦЕ могу бити ЗДРАВИЈЕ од јабука

Света Луција, понегде названа и Санта Луција, мала је острвска држава у Карибима, у централној Америци. Смештена је на самој граници између Карипског мора и Атлантског океана. Обухвата територију површине 617 км² и дом је за нешто више од 165 хиљада становника.

Била је британска колонија, а независност је стекла 22. фебруара 1979. године. Данас је чланица британског Комонвелта и Франкофоније.

Мала је острвска држава у Карибима.

Легенда о имену

Ова државица име је добила по римокатоличкој светитељки - Светој Луцији од Сиракузе, а о томе како је до тога дошло постоји занимљива легенда. Наиме, пре доласка Европљана, локална племена која су насељавала острво своју земљу су звали Јоуаналао.

А онда су дошли Европљани - Французи. Према предању, то се догодило баш 13. децембра када се, према према грегоријанском календару, слави празник Свете Луције.

Тек око 25 држава назив је добило по некој важној личности.

Прочитајте још: Да ли знате где живе ЖЕНЕ СА НАЈВЕЋИМ ГРУДИМА? Резултати ће вас ШОКИРАТИ!

Наиме, реч је била о бродоломницима који су плутали океаном без наде за спас када су, 13. децембра давне 1502. године, коначно угледали копно. Своје спасавање из канџи сигурне смрти у морским дубинама приписали су светитељки и у њену част њеним именом назвали копно на које су се искрцали.

Острво је тако прво потпало под француску власт, али убрзо су стигли и Британци. Ове две државе су се чак 14 пута сукобиле око Санта Луције. Коначно су Британци превладали 1814. и под својом влашћу држали острво наредних 165 година.

Ипак, име је остало, а 13. децембар је у међувремену претворен у најважнији национални празник на острву и тако се и данас слави.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.