· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

Једина се тако звала у византијској династији, а пресудило је 12 свећа: Откривена тајна имена српске краљице

Српска краљица Симонида, супруга краља Милутина, једина је у византијској династији Палеолога, од које потиче, носила то име.

1618406118_kraljica-Simonida.JPG
Фото: Wикипедиа

Она је име добила на необичан начин, по светом Петру, чије је првобитно име било Симон, а о томе које име ће да понесе одлучило је 12 свећа.

Симонида је била четврто по реду дете рођено у браку ромејског цара Андроника ИИ Палеолога и његове друге жене Ирине (Јоланте) од Монферата, пише Фејсбук страница Српска средњовековна историја. Царски пар је пре Симониде добио тројицу синова: Јована, Вартоломеја и Теодора.

Прочитајте још: „Јоване, зар не желиш да се српска ТРОБОЈКА прва завијори на Марсу?“ Тесла је пре 128 година тајно дошао у Србију са ЗАДАТКОМ

Како је Вартоломеј умро врло млад, у владарској породици је завладао велики страх да ће иста судбина задесити женско дете рођено 1293/1294. године.

- Према писању ромејског историчара Георгија Пахимера, тада је једна искусна и часна жена дала савет како да се новорођенчад спасавају од смрти. У одаји где борави тек рођено дете требало је поставити слике 12 апостола, а испред сваке слике по свећу једнаке дужине и тежине. Свеће је требало упалити у исто време, свештеници је требало појући да се моле за новорођенче и требало је сачекати која ће се свећа последња угасити. Дете је требало назвати по апостолу испред којег се угасила последња свећа - пише на страници Српска средњовековна историје.

У овом случају последња је изгорела свећа испред слике апостола Петра-Симона и девојчица је добила име Симонида.

- Занимљиво је да је од 32.000 личности из доба династије Палеолог посведочених у писаним изворима, само Андроникова и Иринина ћерка носила име Симонида - написано је у посту.

Симонида се удала за краља Милутина 1299. године. У браку у којем нису имали деце били су све до Милутинове смрти 1321. године, након чега се Симонида враћа у Цариград, где се замонашила.

Прочитајте још: "Титаник" је тонуо, а у чамцу број 15 био је СРБИН. Спасила га је капа!

- Када је 1324. године Милутин проглашен за свеца, Симонида је послала златно кандило за његов гроб у Манастиру Бањској. У ноћи између 12. и 13. фебруара 1332. године присуствовала је упокојењу свога оца Андроника (монаха Антонија), некадашњег ромејског цара. Сматра се да је преминула након 1345. године - наводи страница Српска средњовековна историја.

Према познатим историјским изворима, брак Симониде, која је имала само пет или шест година, и српског краља Милутина, уговорен је како би се успоставио мир између Србије и Византије.

Преговори о браку почели су после српских војних победа, а само две женске особе из династије Палеолога биле су неудате, Андроникова сестра Евдокија и ћерка Симонида.

Како је Евдокија била у жалости за преминулим супругом, трапезунтским царем Јованом Другим Великим Комнином, према византијским обичајима, одбила је поновну удају.

Прочитајте још: Дечија књига о Марку Краљевићу предвидела КОРОНУ, а преведена је и на кинески језик

Тако је само Симонида, иако девојчица, преостала за удају за српског краља, који је био четири године старији од Симонидиног оца, а својих пет бракова склапао је вођен политичким разлозима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.