· · Коментари: 0
ПИРСИНГ

Једна од ПРВИХ ДЕКОРАЦИЈА ТЕЛА на свету: Да ли сте и ви љубитељ оваквог украшавања? (ФОТО/ВИДЕО)

Култура пирсинга није настала у модернизацији човечанства. Кроз историју људи су се украшавали из религијских разлога.

1595585266_adult-1867485_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Пирсинг заправо подразумева бушење коже зарад уграђивања предмета у одређени део тела, али и минђушу која се уграђује. Његов настанак и популаризацију многи везују за панк еру, али ова врста “заната” има дугачак историјат.

Прочитајте још: Угравирано име СОФИЈА, а поред пише нека година... Откривена ТАЈНА најромантичније КЛУПЕ у Београду

Наиме, пирсинг је једна од првих декорација тела на свету. Иако људи у прошлости нису имали могућности за пирсинге колико и данас, то их није спречавало да се подвргну овом чину.

Заштитни симбол венчања
Настао је око 2000. године пре нове ере на Блиском Истоку. Познато је да је још и краљ Абрахам, на дан венчања, својој другој супрузи поклонио минђушу за нос. Она је постала заштитни симбол овог обреда до краја живота, што је допринело да се овај подухват претвори и у традицију у Африци и на Блиском Истоку.
Пробушени пупак симбол зрелог мушкарца

Први пронађени остаци пирсинга су на мумијама старим 4000 година, са пробушеним ушима. У старим културама, пирсинг је имао више од декоративне функције – служио је у ритуалне сврхе: фараони су бушили пупак верујући да овај обред силмболише прелазак у зрело доба.

Бушење тела као знак храбрости
Римски војници бушили су брадавице и тиме исказивали своју храброст. У историји, људи се нису одлучивали само за стандардне пирсинге већ постоје и веровања да је генитални пирсинг настао још у древној Индији, око 350. године нове ере, иако се у широј употреби јавља тек у 18. веку, паралелно са модом уских мушких панталона.

Прочитајте још: Оно си што једеш! Научници ексхумирали тела ПЛЕМИЋА и упоредили са нама - резултати НЕВЕРОВАТНИ

У неким земљама величина минђуше представља финансијску моћ породице, као и њихов положај у друштву. Поред веровања, имају и религијски значај.

Бушење језика био је један од ритуалних облика, а користио се у племенима као сто су Астеци и Маје. Веровало се да овим чином служе боговима уз промену стања свести зарад комуникације са њима.

Ослобођење од порођајних болова помоћу минђуше

У Индији, ношење пирсинга у носу који се продужава са ланцем у коси и данас има религијски значај, као и помоћ за ослобођења јаких и тешких болова при порођају.

До почетка 20. века, пирсинг на западу био је редак, а нагли пораст интересовања за оваквим видом украшавања тела уследио је тек након Другог светског рата. Седамдесетих година прошлог века, пирсинг је пре свега прихваћен као панк покрет, алтернативни и нетрадиционални украс, користећи уместо стандардних минђуша – зихернадле.

Прочитајте још: СТРАВИЧАН ПРИЗОР! Ако радите од КУЋЕ, припремите се да ћете овако ИЗГЛЕДАТИ за 25 година (ФОТО)

Истовремено доживљава све већу популарност и у Сједињеним Америчким Државама. Оснивачем “савременог пирсинга” сматра се Џим Вард, који је 1975. године покренуо свој приватни “пирсинг бизнис” у Холивуду, да би три године касније отворио први професионални студио. Први студио на територији бивше Југославије отворен је у Београду 1988. године под називом Синђел.

Данас постоји најразличитији накит који се користи за пирсинг, па и фирме које се баве израдом само таквог накита. Током првог бушења одређеног тела и наношења минђуше мора се користити накит од титанијума, ниобијума, хирурског челика или четрнаестокаратног злата, никако накит од другог материјала, зато што су ови материјали најпостојанији и не реагују са телесним течностима, нити изазивају алергијске реакције (осим злата у појединим случајевима).

Нажалост, данас се пирсинг ради у веома нестерилним и нехигијенским условима, па је ризик од инфекције доста велики. Кад почастите себе новим модним детаљем, потребно је да га свакодневно чистите и одржавате, како се не би инфицирало.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.