Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Скупоцени кип-лауф Шеиринг Ферлах

Једнометка за цара и господу (ФОТО)

Лака, спретна, кратка пушка, погодна је за све врсте европских ловова

1607890714_kip-lauf.jpg
кип-лауф - фото: Влада Митровић
Oglas

У Ферлаху и шире – у Аустрији, од некадашњих шездесет и више пушкара, произвођача скупог ручно рађеног оружја, остало је тек десетак. У игри су још увек Јохан Фанзој, Карл Хауптман, Лудвиг Боровник, Шеиринг, Курт Приц...  

Прочитајте још: Складан мали карабин за шумски лов

Кип-лауф Шеиринг у неуобичајеном калибру .270 Винчестер, фото: Влада Митровић

Ферлашки кип-лауф који смо помно прегледали произвела је позната оружарска кућа Херберт Шеиринг, већ деценијама позната по веома квалитетним ручно рађеним скупим пушкама, а посебно по изради једноцевних преламајућих карабина – кип-лауфа. 

Необичан калибар за преламачу 

Прво што упада у очи на овој Шеиринг пушци је избор калибра. Реч је о изврсном метку .270 Винчестер. Ово је добар метак, али је намењен за вишеметне, репетирајуће или полуаутоматске карабине. Чаура на дну нема ивицу (рим или рунд), те самим тим није најбољи избор за пушке преламајуће цеви. Но, то је избор првог власника, наручиоца ове пушке. 

У отвор на продужетку цеви улази конични трн тилт блока, фото: Влада Митровић

Дужина целе пушке износи 385 мм, а растојање од обарача до краја кундака 365 мм. Тежина пушке са монтираним оптичким нишаном је 3600 грама, а без њега само 2950 г. 

Шеирингова конструкција за преламање 

На овом кип-лауфу уграђена је омиљена Шеирингова конструкција за преламање и забрављивање цеви. Доња полуга (унтер хебл) која лучно прати облик штитника затварача, командује одбрављивањем кључева и преламањем цеви.

Глава пушке (баскула) са забрављујућим тилт блоком, фото: Влада Митровић

Потискивањем краја полуге надоле, уназад се повлачи доња једнозуба плоча и излази из захвата доњег Парди кључа. Истовремено се нагиње унутрашњи тилт блок (тилт – нагиб), при чему се из захвата ослобађају још две бравеће тачке. Чеона хоризонтална блокирана површина испод лежишта метка и горњи конични бравећи клин који излази из отвора смештеног у продужетку цеви. 

Округли конусни клин пречника базе 10 и врха 9,5 мм, својом висином од 4 мм, улази у одговарајући конусни отвор на продужетку цеви, који је дубок 6 мм. Шеирингова конструкција тилт блока с бока има облик великог латиничног слова Л. Овај снажни веома фино обрађен челични тилт блок, прима на себе све силе и моменте сила настале опаљењем метка, тако да глава пушке (баскула) може бити веома витка. 
Највећа ширина баскуле је 33 мм.

Обарач са убрзицом и вијком за подешавање, а полуга за преклапање пушке прати штитник обарача, фото: Влада Митровић

Смештај полуге за преламање и одбрављивање цеви испод обарача, оставио је врат кундака слободним за уградњу класичне механичке кочнице. Када је кочница на овом месту, задржавамо све навике стечене у лову сачмарицом. 

Обарач са штехером 

Ударна група се налази у баскули, напиње се преламањем цеви, а опаљује системом обарача са типичним аустријско/немачким штехером. Без активиране убрзице (штехера), сила потребна за опаљење на предњем обарачу износи 2 даН, док је са штехером само 0,5 даН. Уграђен је и систем којим се све ово може подесити по жељи ловца. 

Уста осмоугаоне цеви, фото: Влада Митровић

Цев је осмоугаоног попречног пресека, урађена од бохлер расант челика, који је многим металурзима широм света служио као узор при стварању врхунских челика за цеви оружја. У цеви је завојница са шест почетака, корака увијања 1:10 инча. Цев изнутра блиста као огледало, жлебови су оштри, на месту изласка игле нема трагова отиска каписле, ни брушења или накнадног полирања, што значи да пушка није много коришћена. Предњи механички нишан има округлу месингану мушицу, задњи је подесив по правцу, померањем у ластином репу и има „В“ зарез.  

Ејектор за муницију без доње ивице 

Кип-лауф расклопљен на три основна склопа, ради одржавања, фото: Влада Митровић

Иако калибар пушке користи метак без доње ивице, уграђен је ејектор који испаљену чауру избацује на умерену даљину. Лучни зуб ејектора, дужине 3,5 мм, упада у жлеб на дну чауре и сигурно је избацује до даљине 25-30 цм. Пуцали смо тридесетак метака и није било никаквих проблема са ејектором чаура. 
Сребрнаста баскула је кована од челика.

Скрол увијена цветна гравура је ненаметљива, по мишљењу многих је примеренија од китњасте тродимензионалне златом украшене гравуре, које често красе ферлашке пушке. Кундак је од финог турског ораха богате текстуре, има баварску образину са двоструким наборима и Пахмајеров еластични амортизер трзаја. Уместо класичног чекеринга, урезана је такозвана рибља крљушт, највероватније по жељи купца. Потков јабуке пиштољског рукохвата носи плочицу са, златном жицом урађеним иницијалима наручиоца оружја. Поткундак се скида класичном Дили полугом са доње стране. 

Скупоцена монтажа и одговарајућа оптика  

Захваљујући одлично урађеној скупоценој монтажи оптика се скида у једном потезу, фото: Влада Митровић

Иако има механичке нишане, овај скупи примерак оружја је опремљен квалитетним аустријским оптичким нишаном Сваровски З4и 3-12x50. Коришћена је скидајућа монтажа Шулер Ајнхакмонтаж, која је тешка за израду и зато веом скупа. Само ова монтажа, њено постављање и упуцавање у Ферлаху коштају 1200 до 1500 евра. 

Проба на стрелишту 

Како је оближње отворено стрелиште због редовног гађања Жандармерије, било заузето, импровизовали смо пробу у затвореном 25-метарском стрелишту. Пуцали смо у налепницу за „крпљење“ мете, са наслона муницијом ППУ СП 8,4 г, почетне брзине (В0) 930 м/с и Е0 = 3641 Ј. Пуцало је више стрелаца (тројица) и сви смо добијали групу од 3 метка на 25 м, просечно пречника 16 мм. То би када се прерачуна, било 64 мм на 100 м. Потом смо више пута скидали и постављали оптички нишан и добили групу од пет метака, пречника 27 мм, што је на 100 м 108 мм.  

Три поготка на 25 метара (лево) и група од пет метака на 25 м, после више узастопних скидања и постављања оптике, фото: Влада Митровић

Све ово није спектакуларно, али напомињем да је пуцано само једном и то најјефтинијом врстом муниције на тржишту. Нама је било важно да утврдимо да ова пушка „држи“ групу и са врелом цеви, као и са хладном, као и да на слику погодака не утиче скидање и поновљено више пута монтирање оптике. Ипак је ово ловни кип-лауф, а не спортска пушка. 

Прочитајте још:  Увек при руци два брза метка (ФОТО)

Проба на кратком, затвореном стрелишту, фото: Влада Митровић

Има нас пуно који сматрамо да је за лов довољан само један метак. Цар Фрања Јосиф је ловио фанзојевим кип-лауфом. Иако је и у његово доба постојала полуаутоматска пушка Штајер Манлихер, он је ипак изабрао једнометку. 

мсц Влада Митровић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas