· · Коментари: 0
канибализам

Језива судбина изгубљене посаде: Јели су једни друге из очаја, а лед им је сачувао ужаснута лица! (ФОТО/ВИДЕО)

Храбра експедиција, са трагичним крајем, и после скоро два века изазива језу.

1625046504_ship-3401500_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј

Џон Торингтон и друге мумије експедиције Франклин и даље остају подсетници на то изгубљено путовање на Арктик 1845. године, када су морнари канибализовали своје чланове посаде у последњим, очајним данима.

Прочитајте још: Партизани стрељали брата МЕШЕ СЕЛИМОВИЋА због "крађе": А да су знали зашто је то урадио, умрли би од стида! (ФОТО)

Године 1845. два брода у којима су била 134 човека испловила су из Енглеске у потрази за Северозападним пролазом - али се више нису вратила.

На костима су били трагови и знакови који су сугерисали да су преживели чланови Френклинове посаде јели своје преминуле сапутнике.

Познато као изгубљена Франклин експедиција, ово трагично путовање завршило се бродоломом који није оставио преживеле. Остале су само мумије експедиције Франклин, сачуване више од 140 година у леду, које припадају члановима посаде попут Џона Торингтона. Откако су ова тела први пут званично пронађена 1980-их, њихова залеђена лица приказала су сав ужас овог осуђеног путовања.

Прочитајте још: Живот праве АНАНДИ је попут серије: Родитељи су је присилно удали када је имала девет година, а ево ко ју је извукао из блата! (ФОТО)

Пловидба
Бродови су испловили под заповедништвом Џона Френклина, опремљени залихама хране за три године и модерном опремом. Након што су се бродови заглавили у наслагама леда, капетан је заједно са посадом изашао на обалу у потрази за насељем или другим бродом којем би могли да сигнализирају за помоћ. Више их нико није видео живе након тог искрцавања.

Анализа смрзнутих тела истраживачима је открила глад, тровање оловом и канибализам који су довели до смрти посаде. Даље, док су Џон Торингтон и друге мумије Франклин експедиције дуго били једини остаци путовања, нова открића су сада бацила више светла на догађаје са уклетог путовања.

Два брода Франклин експедиције, Еребус и Терор, откривена су 2014. године, односно 2016. године. Године 2019. дронови канадског археолошког тима први пут су истражили олупину Терора, пружајући нам поглед изблиза на језиве остатке.

Ко је био Џон Торингтон?

Џон Торингтон (1825-1846) био је подофицир Краљевске морнарице који је 1845. године додељен  Франклин Екпедицији. Џон Торингтон је умро 7 месеци након отпочињања експедиције и сахрањен на острву у Канади. Његов једва распаднут леш шокирао је научнике који су ексхумирали тело, 1984. године Торингтон је био савршено очуван и очи су му биле отворене, гледајући право у научнике.

Прочитајте још: Мадам ХЕЛЕНА БЛАВАЦКИ: Необична жена, тајанствених способности, од које је учио и Ајнштајн! (ФОТО)

Научници су закључили да је конзервирана храна главни извор олова и главни фактор у паду здравља Торингтона и посаде.

Проналазак Торингтоновог гроба

На захтев супруге Сир Френклина, Краљевска морнарица послала је групе за претрагу да сазнају шта се догодило са посадом експедиције. 1850. године група за потрагу открила је камену колибу, зарђале лименке са храном и три гроба на острву Бичи. У гробовима су се налазили посмртни остаци Џона Торингтона и двојице његових чланова посаде, Вилијама Брејна и Џона Хартнела. Канадске власти су 1974. године поново откриле гробове који су започели период научних студија на острву Бичи.

Натпис на гробу
На гробу Џона Торингтона је остало записано: Свето у спомен на Џона Торингтона који је напустио овај свет 1. јануара 1846. године на броду Њ.К.В. Терор, у 20-ој години живота.


Шта се догодило са Џоном Торингтонм?

Године 1984., уз пристанак Торингтонових потомака у Енглеској, посада коју је предводио археолог Овен Бити започео је свој рад на Торингтоновом гробу. Копали су 1,5 метара дубоко у залеђену земљу да би дошли до ковчега. Отворивши ковчег, запањило их је колико је добро тело сачувано.

Даље научне студије сугерисале су да је Џон Торингтон био веома болестан и да је у тренутку смрти имао само 38,5 килограма. Његов узрок смрти утврђен је као упала плућа. Штавише, токсиколошки тестови показали су висок ниво олова у Торингтоновој коси и ноктима. Научници су закључили да је конзервирана храна главни извор олова и главни фактор у паду здравља Торингтона и посаде. Након испитивања лименки које је користила Франклинова експедиција, научници су схватили да су поклопци лименки слабо залемљени оловом што је можда доводило храну у директан контакт са оловом.

Прочитајте још: Хиљаде девојака љуби његов гроб, а неке су отишле толико далеко да глуме сексуалне односе са статуом! (ФОТО/ВИДЕО)

Изгладњивање и канибализам

Људске кости су накнадно пронађене на острву Кинг Џејмс. Такође су садржали висок ниво олова. Сматра се да су то кости Торингтонових колега из посаде. Анализом костију, посада Овена Битија открила је језиву чињеницу о Френклиновој експедицији. На костима су били трагови и знакови који су сугерисали да су преживели чланови Френклинове посаде јели своје преминуле сапутнике. Хладно време, изгладњивање и болести, погоршани излагањем високом нивоу олова, убили су све чланове екипе Френклин Екседиције.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.