Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СУДБИНА

Јована Арсић (24) кратко описала живот на Космету: Имамо 4 кафића и 4 бутика, али недостаје ми само дружење

Јована Арсић је из места Батусе за које је чула цела СФРЈ као "село на продају".

1612948680_jovana.jpg
Фото: А. М.
Oglas

Јована је прелепа и насмејана. Има 23 године, сина Матеју и супруга. Живи у селу Батусе и сваког дана путује до Грачанице на посао. Грачаница и неколико околних села су српска енклава на Косову и Метохији окружена Албанцима.

Прочитајте још: Пријавила се за посао, па добила одговор који ју је РАСПЛАКАО: Писмо је хит, а људи су збуњени: "Да ли је ово слатко или језиво?" (ФОТО)

Село на продају
Цела Југославија чула је за малос ело Батусе које је из револта због шиптарских напада на Србе на Косову и Метохији, на улазу ставило натпис "Село на продају". То је био аларм који је "пробудио" Србију. До данас су сви остали.

Јована је завршила Медицинску школу, али ради као секретарица у Грачаници. Њена свакодневна рута је увек иста - малог Матеју остави код баке и крене на посао.

- Све је мање младих, а пошто ни супруг ни ја не радимо бићемо принуђени да одемо иако то не желимо - каже Јована.

На Космету не постоји градски превоз!

На Косову и Метохији, иначе, не постоји градски превоз, па ко нема аутомобил мора да руком зауставља "долмуше", приватне комби превознике који вожњу, обично, наплаћују 150 динара. Када заврши са послом врати се кући у Батусе.

Грачаница има 4 кафића, 4 бутика и манастир

- Грачаница има четири кафића и четири бутика, па понекада попијем кафу са другарицама, мало да се испричамо. Жао ми је што све чешће, док седимо у кафићу, сви гледају у мобилни телефон и друштвене мреже и све је мање тема за разговор - каже Јована.

Прочитајте још: Била је проблематична, палила је кућу, покушала самоубиство, а доживотног затвора спасио ју је мајчин дневник

А, тема о којима млада мама може да разговара је много. Док се њене другарице које живе у Београду шминкају и размишљају о гардероби, Јована већ има породицу.

Јована Арсић на радном месту Фото: А.М.

Цене у кафићима
Када је у Грачаници 60, а капућино 120 динара. Све је јефтиније, али је избор мали.
У Краљеву дишу пуним плућима и гласно говоре!

- Немамо много места где можемо да прошетамо Матеју, јер је село мало, а кроз Грачаницу пролази магистрални пут. У Приштини немамо шта да тражимо, тамо ништа више није наш. Одемо до оближњег шопинг мола, али ниједан не може да се пореди са београдским - истиче Јована.

Викендом оду до Штрпца, друге српске енклаве на Брезовици. Тамо је неупоредиво више младих, па је више и места за излазак и људи за дружење.

Прочитајте још: Шаптао је слоновима и све су га слушали, а онда се догодило нешто НЕВЕРОВАТНО! (ВИДЕО)

Једном месечно са супругом путују код родбине у Краљево. И тада дишу пуним плућима. Тада се гласно смеју, шетају и бучније говоре. Јована каже да има све, али јој недостаје дружење са вршњацима и места где може слободно да шета.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas