Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БИОЛОШКИ САТ

Кад природа учини своје, а појави се СТРАХ: 4 најчешћа симптома МЕНОПАУЗЕ

Све о најчешћим симптомима који се јављају код жена између 50. и 55. године, а знаци су менопаузе

1615382158_8ca2bd3fef5a4321dc377b15b8c2e9c3fe00beb9.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Када биолошки сат почиње да откуцава, а тело жене да се из корена мења, јављају се и први симптоми који указују на највећи женски страх - менопаузу.

Менопауза (климактериј) представља крај репродуктивне доби жене.

Жена улази у менопаузу проласком најмање године дана од задње менструације. Просечна доб уласка у менопаузу је између 50. и 55. године.

Менопаузу узрокују хормоналне промене. Јајници све мање функционишу, односно смањује се производња женских сполних хормона естрогена и прогестрогена.

Ово је показатељ као низ различитих симптома које жене често осећају и пре уласка у менопаузу. Већ тада се смањује количина полних хормона. То се раздобље назива перименопауза и траје између 4 до 10 година пре саме менопаузе.

С обзиром на то да је свака жена различита, не мора значити да ће све имати исте симптоме или симптоме истог интензитета.

Ово су 4 најчешћа симптома менопаузе.

1. Валови врућине (валунзи)

Валунзи или валови врућине су вероватно најпознатији и најчешћи симптом менопаузе. Иако се не зна точан узрок, превладава мишљење да настају ширењем крвних жила које настаје смањењем производње естрогена.

У просеку, валови врућине трају између 1 до 5 минута неколико пута дневно.

Може их се спречити или ублажити природним путем (нпр. пијењем чаја од вирка, облачењем прозрачне, памучне одеће, редовном конзумацијом воде) или уз помоћ хормонског надомесног лечења.

2. Смањена сексуална жеља (либидо)

Смањени либидо изазива срам код жена, али се ради о честој појави углавном проузрокованом менопаузом. Истраживања показују да чак 80% жена у менопаузи имају смањен либидо.

Наиме, смањена производња естрогена изазива сувоћу вагине што често узрокује бол при сексуалном односу и разумљиво, мањак жеље.

3. Промене расположења

Уз менопаузу се не вежу само физичке промене, већ и оне психичке природе. Честе су ненадане промене расположења, поготово у негативном смислу. Један час смо тужне, а други нервозне и љуте на све око себе.

Попраћене су и другим психичким симптомима попут тескобе, браин фога (магле у мозгу) итд. Може их узроковати смањена производња естрогена, али су често мешавина различитих околности – од стреса, неиспаваности и животног стила.

4. Несаница

Ако узмемо у обзир свакодневну изложеност стресу, промене расположења, бригу због неиспуњеног сексуалног живота и нападаје валунга, није чудо што жене у менопаузи често пате од несанице (према неким истраживањима – 60% жена).

Управо због тога се за несаницу, уз валунге, каже да је један од најчешћих симптома менопаузе.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas