· · Коментари: 0
УЧЕЊЕ

Када је право време да децу почну са учењем страног језика?

Родитељи су у све већој недоумици када би деца требало да почну да уче страни језик јер је учење успешније уколико малишани раније науче прве речи.

1605859671_Depositphotos_6320936_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Страни језици су деци све доступнији – сусрећу се с њима гледајући цртане филмове или играјући игрице, и многе речи усвајају јако рано.

Међутим, маме и тате се питају када је право време да дете постане полазник неке школе страних језика. Логопед Ј. Вуклиш објашњава да би што пре, тачније од треће године, требало увести страни језик у живот детета, јер малишани тада најлакше прихватају ритам и музикалност.

Прочитајте још: Шта о свету ТИНЕЈЏЕР мора да зна: Родитељи обратите пажњу

- Најважније је да се родитељи консултују са неким ко се бави језиком - сматра она.

- Логопед у вртићу или стручњак из развојног саветовалишта требало би да уради процену дететовог говора. Ако се сматра да малишан има било коју врсту успорености требало би одложити учење језика док се проблем не превазиђе. Не можемо га уводити у други језик са прихваћеним малим фондом речи, или ако не може чисто да изговори 25 гласова - каже она.

Прочитајте још: Како ублажити ГРЧЕВЕ код ТРУДНИЦА? Примените ове једноставне савете!

Међутим, И. Жарковић заменик дирекора једне приватне школе за језике и професор енглеског језика, сматра да не треба превише бринути до томе да ли дете каска за својом генерацијом и да није касно почети учење страног језика у осмој или деветој години.

Фото: Депозит

- Код нас на часове могу деца која имају најмање четири и по године. Уколико проценимо да дете и у том узрасту није спремно, одлажемо наставу за годину дана. Најбољи ефекат учења је код предшколаца. За оно што предшколци науче за годину дана, млађима је потребно две - истиче она.

Да би кренуло са приватним часовима дете мора да има најмање 4 године

Једна студија америчких научника показала је да је право време за учење страних језика пре поласка у основну школу, а већина препоручује четврту годину као идеалан тренутак.

Прочитајте још: Развод није лак: Најчешће ГРЕШКЕ родитеља након развода

Ипак, наглашено је да би требало установити зрелост дететовог говора, јер је за малишане који имају говорне потешкоће захвалнији рад с логопедом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.