· · Коментари: 0
ЛЕГЕНДА

У Вршцу се појавио високи МУШКАРАЦ са БРКОВИМА који је ушао у цркву, кроз недељу дана знало се да је то ОН (ФОТО)

Неки тврде да је Карађорђе у пограничну варош свратио и 1813. годину, на путу за Русију, после угушеног устанка. Други, пак, да је вожд боравио само уочи Видовдана, 23. јуна 1817.

1600443825_veterinarska-stanica.jpg
Фото: А. М.

Најпознатија грађевина у Вршцу је Владичански двор, али најзанимљивија и најмистериознија се налази на градском тргу, преко пута куће Јована Стерије Поповића.

Једноспратна, у жуто окречена кућа са високом капијом носи натпис "Ветеринарска станица" и краје ње застане ретко који туриста. Сами Вршчани је знају као кафану "Два пиштоља", иако нико није видео ту кафану.

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

Тачније, до данас се препричава варошка легенда и која никада није доказана. Неки тврде да је Карађорђе у пограничну варош свратио и 1813. годину, на путу за Русију, после угушеног устанка. Други, пак, да је вожд боравио само уочи Видовдана, 23. јуна 1817. године.

За слуге апартман!
Власник гостионице га је одвео у отмену собу, а слуге у скромне собичке. Господар се, међутим, побунио и затражио да слуге добију једнако пространу и лепу собу.
Кочијом је стигао млади богаташ са слугама...

Наиме, давне 1817.г. у гостионицу "Код лабуда" (која се налазила на том месту) стигао је млади богаташ са пратњом. Господар Леонард је путовао из Темишвара на лечење у бању Мехдију, али је желео да преноћи у лепом Вршцу.

Спомен табла Фото: А. М.
Међу слугама је био наочит мушкарац са брковима.

Међу слугама сви су приметили наочитог, високог и јаког човека мрког погледа. Био је то "главом и брадом" Ђорђе Петровић Карађорђе, вођа Првог српског устанка, који је, после слома буне, побегао у Русију.

Прочитајте још: "Крв ће тећи у потоцима, ПАДАЋЕ СЕ ОД ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ, а кроз БЕОГРАД ће проћи људи у ЦРВЕНИМ КАПУТИМА"

Карађорђе је у Русији тражио помоћ за наставак рата против Турака. Руси су га лепо примили, о њему је Пушкин написао песму, давали су му неодређена обећања... Нестрпљив да се врати у Србију свестан да је помоћ на "дугом штапу" отишао је у Јашу пријатељу, Михаилу Леонарду, истакнутом члану Хетерије и борцу за ослобођење Грчке од Турака.

Гостионичар је трчао да дочека госте!

Њих двојица су смислили план да се, под изговором пута у бању, што више приближе Србији и вребају прилику да се Карађорђе преко Беле Цркве и Дунава тајно врати међу Србе. Месец дана су путовали до Вршца кочијом коју су вукла два зеленка и два дората. Историчар Душан Белча пише да је гостионичар, када је видео лепу кочију, истрчао испред капије да дочека госте.

Прочитајте још: У НОВЕМБРУ све ће изгледати као РУЖАН САН, границе ће почети да се отварају, а шта нас чека од НОВЕ ГОДИНЕ?!

Данас се у кафани налази Ветеринарска станица Фото: А. М.

Господар Леонард је неколико дана покушавао да пронађе некога вољног да им помогне. Аустријска власт је успела је да Србе уплаши. Док је Леонард тражио помоћ, Карађорђе је нестрпљиво седео у соби.

Назив после убиства
Власник гостионице, када је сазнао да је чувени српски вожд убијен само три седмице после мистериозног боравка у Вршцу, свој угоститељски објекат прекрстио у "Два пиштоља" и тако одао почаст свом најуваженијем госту.
Није издржао и за Видовдан је отишао у цркву...

Карађорђе је одлучио да присуствује видовданском богослужењу у Светониколајевском храму (на само неколико корака од гостионице). Када је ушао свима је стао дах: био је највиши, а додатно је упао у очи због пет златних дуката које је оставио приликом целивања иконе. Варошицом се пронео глас о отменом незнанцу црних бркова, који је само мицањем усана понављао молитве за вршачким владиком Петром Видаком.

Сам центар Фото: А. М.
Неко је дојавио да стиже полиција и Карађорђе је у галопу напустио Вршац.

Полиција је кренула у гостионицу, али неко је дојавио гостионичару и спремио им је кочију па су у галопу напустили Вршац.

Прочитајте још: ПИРАМИДЕ лече рак и зато их градимо у Русији, а СОКОБАЊА би била балкански центар

На столу собе, у којој је вожд боравио, остала су два сребрна пиштоља и један ханџар, као накнада за рачун који нису стигли да плате. Неколико недеља касније у Вршац је стигла страшна вест да је Карађорђа, по налогу Милоша Обреновића, убио рођени кум.

  Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.