Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РЕТКЕ БОЛЕСТИ

Када се јави ова болест СМРТ може да наступи за 20 минута, а СРБИЈА је једна од 4 земље која примењује најмодернију терапију

Оток може да се појави на било ком делу тела, али је најопаснији на језику и грлу.

1604477836_Depositphotos_149148212_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Када оток постане болест и када може да угуши, реч је о реткој и наследној болести која се назива хередитарни ангиоедем. Пацијенти код којих још није откривена често се примају у болницу због болних грчева у трбуху, неретко се и хируршки отварају.

Прочитајте још: ДОКТОР СУВОРОВ тврди: ЉУБИЧАСТА пшеница и чаша ОВОГ напитка су НАЈБОЉА превенција против КОРОНЕ

До откривања узрока тегоба углавном прође читава деценија. Охрабрујуће је што је Србија једна од четири европске земље које одвајају новац за савремено лечење ове болести. Најмодернија терапија овим пацијентима спречава појаве опасних отока и тако им омогућава нормалан живот.

Оболели у Србији
Ова дијагноза у Србији потврђена је код 86 особа, а процењује се да их је укупно 140.
Симптом је оток који траје до пет дана...

Докторка Слађана Андрејевић, специјалиста алергологије и имунологије Клиничког центра Србије, каже да се ова болест манифестује у виду понављајућих, локализованих отока који трају од два до пет дана:

Често се погрешно дијагностикује као упала слепог црева и без разлога оперише!

- Делови тела које оток захвата могу да буду екстремитети, гениталије, лице, усне, врат и грло, као и унутрашњи органи. Када се оток појави на неком од унутрашњих органа, често се погрешно дијагностикује као упала слепог црева, чир на желуцу или жучни напад. Због тога чак трећина ових пацијената буде непотребно подвргнута хируршкој интервенцији.

Прочитајте још: ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ! Све благодети белог лука: Топи лед, негује косу, лице...

Најопасније је грло
Најопасније је када се оток потпуно непредвидиво појави на језику и грлу, јер то стање може да се заврши угушењем за мање од 20 минута без одговарајуће лекарске помоћи.

- У овом случају, док није било одговарајућих лекова, пацијентима је хируршки отваран гркљан да би могли да дишу, нажалост било је и фаталних исхода - каже др Андрејевић.

Напади који се јављају су незаобилазни, углавном су непредвидиви, а могу да буду појачани стресом, као и разним другим провоцирајућим факторима и драматично утичу на нарушавање квалитета живота оболелог, јер не могу на посао, у школу, путовање...

Неки имају чешће, неки ређе нападе...

Ток болести различит је код сваког пацијента. Неки имају чешће, а неки ређе нападе. У нашој земљи лечење хередитарног ангиоедема омогућено је из буџета за ретке болести.

- Средином ове године у Србији је за првог пацијента обезбеђена профилактичка терапија - каже др Радован Мијановић, алерголог Клиничког центра Србије. - То је терапија која омогућава да се напади спрече, а не да се санирају када до њих дође. Ефикасност оваквог начина лечења се показала врло високом, јер код осам од 10 пацијената је током примене овог начина лечења изостао напад.

Прочитајте још: ФАРМАЦЕУТИ ТВРДЕ: Важан састојак за ВАКЦИНУ против КОРОНЕ налази се у ретком ДРВЕТУ у ЧИЛЕУ

У овом тренутку у нашој земљи на најсавременији начин лече се два пацијента са хередитарним ангиоедемом. Они су одабрани на основу тежине клиничке слике и учесталости напада. Сви остали лече се применом лекова интравенски или инјекционо у време напада. Многи су обучени да сами себи дају лекове и тако санирају напад.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas