Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
историја

Када су се у СРБИЈИ појавила ПРЕЗИМЕНА и како су настајала? Имамо одговоре

Презиме означава порекло, корене и свако га добија као наследство од предака рођењем уз име. Породично име или презиме настало је у 14. веку.

1596022722_Depositphotos_231645372_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

 У Србији су настала углавном тако што се на име оца, мајке или неку другу основу додавао наставак -ић, -ев или -ов.

Српска презимена најчешће су настајала од имена очева али има и оних пореклом од занимања, особина, надимака, места порекла итд. Многи су морали да мењају властито презиме и узму оно које им срески начелник додели при досељавању у нове срезове (општине).

Прочитајте још: Ово је једно од ОМИЉЕНИХ ЛЕТОВАЛИШТА СРБА! Масаже доступне свима НОН СТОП, а тест на корону НЕ ТРЕБА (ФОТО)

Употреба презимена од 18. века!

Употреба презимена се усталила тек у 18. веку. До тада је прошло кроз неколико фаза. Прво се уз име додавао назив племена, затим су коришћени патроними изведени из имена очева попут Ивановић од Иван.

Начини на који су настајала су разни, а ево неких од њих:

1) по оцу (најчешће) – Бранковић, Ненадовић, Вукашиновић итд.;
2) по племену – Бодрић, Дробњак, Васојевић итд.;
3) по звању – Капетановић, Поповић, Војводић итд.;
4) по занимању – Чобановић, Ковачевић, Златаревић итд.;
5) по надимку – Курјаковић, Сурла, Затезало итд.;
6) по особинама – Главоњић, Лепојевић, Мудринић итд.;
7) по месту порекла – Добрњац, Гламочанин, Лучанин итд.

Прочитајте још: СРБИ ће бити разочарани: Ово су НАЈПРИВЛАЧНИЈИ ЈЕЗИЦИ на свету

Већина презимена у Србији су потекла од предака из 19. века. До друге половине истог века дешавало се да у једној кући три генерације имају различита презимена јер је већина становништва носила презиме по имену оца и мењала су секроз генерације. 1851. кнез Александар Карађорђевић је донео указ о непроменљивости презимена, чиме је у већој мери заустављен процес мењања истих.

Књаз Милош Обреновић био је Теодоривић!

Неки од наших великана из историје су променили презимена:

Прочитајте још: ПРИЧА МОМЕ КАПОРА за све који цео живот нешто чекају: Чекаш плату, лето, мужа, децу, да отплатиш кредит… и шта си радио? Ништа!

– Књаз Милош Обреновић рођен је као Милош Теодоровић, а 1810. год. узео је презиме по имену свог деде Обрена;
– Наследници великог Карађорђа Петровића данас се презивају Карађорђевић;
– У даљој прошлости, Немањићи су лозу назвали по великом жупану Стефану Немањи;
– Даља лоза Лазаревића настала је од кнеза Лазара Хребељановића итд…

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas