· · Коментари: 0
САВЕТИ

КАФА БЕЗ КОФЕИНА? Корисна или штетна за организам? Ово је ОДГОВОР!

Безкофеинска кафа – да или не?

1604014140_Depositphotos_49409807_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Кафа је један од најпопуларнијих напитака у свету. Многи људи воле да пију кафу, али из неког разлога желе да ограниче унос кофеина. Неки желе да избаце кофеин јер добијају повећану аритмију срца, други пате од високог крвног притиска, трећи просто одлучују да пређу на здравије алтернативе. За све њих безкофеинска кафа је одлична алтернатива. Међутим, да ли је ова врста кафе толико корисна или је истина мало другачија?

Шта представља безкофеинска кафа и како се прави?

Кафа без кофеина прави се од зрнаца кафе, при чему се 97% кофеина уклања. Зрнца кафе се испирају у растварачу, док се кофеин не извуче, након тога се растварач уклања. Кофеин такође може бити уклоњен помоћу угљен диоксида или филтера са дрвеним угљем.

Прочитајте још: Заборавите на ЈУТАРЊУ: Ево када је ПРАВО ВРЕМЕ ЗА КАФУ за НАЈБОЉИ учинак

Колико кофеина има у безкофеинској кафи?

Безкофеинска кафа садржи малу количину кофеина чак након обраде, обично око 3 мг по шољи. Недавно проучавање је установило да једна шољица (180 мл) безкофеинске кафе садржи 0-7 мг кофеина. Са друге стране, у зависности од врсте кафе, метода припреме и величина једне средње велике шоље нормалне кафе садржи око 70-140 мг кофеина.

Прочитајте још: НАЈЧЕШЋЕ ГРЕШКЕ У СПРЕМАЊУ КАФЕ: Ево где је свако од нас бар једном погрешио у припремању омиљеног напитка

Фото: Депозит

Које су користи?

Безкофеинска кафа је пуна антиоксидансима и хранљивим материјама. Може да помогне у спречавању болести срца, неких врста рака и дијабетес тип 2. Једна шоља безкофеинске кафе обезбеђује 2.4% препоручљивог дневног уноса магнезијума, 4, 8% калијума и 2.5% ниацина или витамина Б3.

Прочитајте још: Четири НЕОБИЧНА разлога због којих би требало да пијете КАФУ

Истраживања људских ћелија такође показују да безкофеинска кафа можете да заштити неуроне у мозгу. Ово може да помогне у спречавању развоја Алцхајмерове и Паркинсонове болести. Са друге стране, сам кофеин је повезан са смањеним ризиком од деменције.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.