· · Коментари: 0
родитељство

Како да родитељи деци подигну НИВО САМОПОУЗДАЊА: 5 једноставних начина

Самопоуздање помаже деци да се лакше изборе са свим школским активностима, али и створе важна пријатељства са својим вршњацима.

1615898415_Depositphotos_171144326_s-2019.jpg
Фото: Депосит

С доласком ране адолесценције, уз висок ниво самопоуздања деца лакше решавају проблеме, стварају чвршће односе са другима, у стању су да се одупру лошим тенденцијама свог окружења и мисле својом главом. Самоуверена деца израстају у амбициозне особе, које су спремне за све изазове које их очекују у свету ван родитељског дома.

Прочитајте још: Потврдило и истраживање! Мушкарци који имају ОВАКВЕ жене су 10 пута СРЕТНИЈИ од осталих!

Из свих ових разлога важно је рано почети са радом на дизању самопоуздања свог детета. У наредним редовима ћемо вам открити 5 корисних метода које ће вам помоћи да своје дете учините самоувереном особом.

Будите добар узор

Деца се угледају на своје родитеље, због чега је битно да им на свом примеру покажете како да се понашају. Будите самоуверени у комуникацији са другим људима, не кријте се од одговорности и нових изазова, и покажите издржљивост и мотивацију када вам ствари не иду од руке. Ваша деца ће посматрањем интернализовати ове врлине и велике су шансе да ће бити једнако пуни самопоуздања као и ви.

Прилагодите се темпераменту свог детета
Сви људи су различити, па тако и деца. Неки методи дизања самопоуздања су ефикасни код неке деце, док су код друге бескорисни. Из тог разлога је посебно важно да се прилагодите темпераменту свог детета и не будете, на пример, превише строги ако је оно осетљиво, нити превише млаки, ако се оно лако носи са критиком.

Радите константно на дизању самопоуздања свог детета

Хвалите га када је заслужило, а када није, гледајте да му тотално не сломите дух својим замеркама. Помозите му да превазиђе своје проблеме и извуче лекције из својих неуспеха. Ставите му да знања да је вредна особа и да нема разлога да се осећа несигурно пред другима.

Прочитајте још: Ако не желите да се разведете, ово су идеалне године за склапање брака

Обратите пажњу на своју комуникацију

Никада немојте рећи детету да се понаша као беба, да је преосетљиво и да треба коначно да се опамети. То су негативне поруке које остављају ожиљке и у свести су људи чак и када одрасту. Оне срамоте децу и не помажу им уопште да на прави начин доживљавају себе и поносно корачају кроз живот.

Ставите деци до знања да је важније шта мисле о себи него шта други мисле о њима

Тако ће научити да буду независна и поносе се својим достигнућима, без обзира да ли су добили хвалоспеве других или нису.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.