Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

Како да се вратите у пословни и школски ритам: Поједите ЖАБУ

Када сте на одмору - одмарајте, али не спавајте до поднева.

1630840279_Depositphotos_202851114_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Коме је теже да се врати у уобичајен животни ритам након летње паузе, родитељима или деци, објашњава нам Катарина Станић, психолог.

Прочитајте још: Једине ПАПУЧЕ које се носе на јесен: Штикла никад дебља!

- На ово питање нема једноставног одговора, ако узмемо у обзир индивидуалне разлике. Постоје родитељи "радохоличари", који се тешко опусте на одмору, довољан им је кратак одмор и имају изражену потребу да се врате послу, како би "држали ствари под контролом", били активни, имали социјалне контакте... Али, ако бих морала да се одлучим између ове две категорије коме је лакше да се врати у уобичајен животни ритам, то су свакако деца. Она лакше прихватају промене, период прилагођавања је код њих краћи у односу на одрасле - каже Станићева.

Касни одлазак на спавање
Током одмора породице имају, а посебно деца, неструктуирано време за разлику од школске године. То може узроковати све касније одласке на спавање и деце и родитеља. Међутим, најбољи распоред је доследан план који породица може да прати заједно. Спавање, нарочито дубоко, је веома важно за ментални и физички развој деце, јер се тада, између осталог, лучи хормон раста.

Док сте на одмору - одморите се

  • Како да себи олакшамо повратак у реалност, која укључује и бројне обавезе и јасно утврђен распоред?

- Добро би било да пре одласка на одмор завршите све своје задатке и обавезе, како вас не би одмах дочекали и заостали и нови послови. Док сте на одмору, треба заиста да будете на одмору, да се искључите и одвојите од пословних или школских обавеза, како бисте се заиста одморили. - истиче Станићева.

Не губите ритам устајања

Пред крај летњег одмора, како бисте се лакше вратили у рутину, почните да примењујете свој уобичајени распоред спавања, мало-помало, бар недељу дана пре почетка школе. Чак и ако родитељи имају слободан дан, добро би било да се солидаришу са децом и почну да враћају уобичајени ритам.

Прочитајте још: Завирите у орман Неде Украден: Две одличне ИДЕЈЕ за крај лета (ФОТО)

  • На који начин бисмо могли ипак да оставимо себи у току дана и простор за лагодност?

- Добром организацијом времена и дефинисањем приоритета. Мислим на избегавање обављања задатака у последњем тренутку, одуговлачење, одлагање обавеза. Мотивациони говорник Брајан Трејси каже да, ако морате да поједете жабу, поједите је одмах. Ако морате да поједете више жаба, поједите прво најружнију, па идите редом. Ово неодуговлачење нам помаже да обавимо послове на време и да нам остане времена за одмор. У том смислу, за почетак може да помогне израда плана, који би требало да буде реалан и достижан. Дефинишете шта су ваши приоритети у пословном или школском смислу, али нека на листи буде и дневно опуштање и неструктуирано време на ваш начин - закључује Станићева.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas