· · Коментари: 0
прање одеће

Како да СПРЕЧИТЕ да се ОДЕЋА у току прања СКУПИ или РАЗВУЧЕ

Не постоји ништа тако поражавајуће од нове кошуље која се скупила у току прања, или омиљене хаљине која се развукла до непрепознатљивих мера.

1598527404_Depositphotos_184076236_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Пре свега, треба да знате да чак и ако сте пратили сва правила за прање одређене врсте гардеробе, може доћи до њеног скупљања или истезања. Највећи кривац томе је материјал од ког је комад одеће направљен. На то како ће одећа одреаговати када је будете опрали, не утичете директно ви. Чак и пре него што је ушла у бутик, гардероба је добила свој печат. Врста влакана, ткање и техника израде, одређују колико ће добро одећа поднети прање.

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: ОВО ДО САДА НИСТЕ ЗНАЛИ: 16 НЕВЕРОВАТНХ употреба течности за испирање уста

Сва влакана различито реагују на прање. Природна, попут вуне и памука, подложнија су истезању од полиестера и акрила. Лабавије ткана одећа ће се пре развући од оне која је гушће ткана. Међутим, не треба да будете обесхрабрени, јер постоје начини на које можете изаћи на крај са оваквим изазовима. Применом правих техника прања, сачуваћете и свој новац и своје живце.

Одећа од вуне и памука подложнија је истезању од оне која је од полиестера и акрила.

Прочитајте етикету пре него што купите одређени комад одеће. За природна влакна потражите реч "пресхрунк" – што значи да су влакна претходно скупљена. Неки произвођачи одеће проналазе уштеде у току производње, тако што влакна максимално развлаче не би ли се користило што мање тканине. Међутим, ако су влакна претходно скупљена пре него што је материјал сечен и шивен, неће се скупљати при прању током година.

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: Ако су ваши ПЕШКИРИ ГРУБИ И СМРДЕ ево како им вратити свежину и мекоћу у 4 ЈЕДНОСТАВНА КОРАКА (ФОТО)

Додатна смерница је потрага за начином прања одређених одевних предмета. Она вам указују да ли је одевни предмет потребно прати у хладној или топлој води, искључиво носити на хемијско чишћење или се преопручује и циклус машинског сушења у код куће. Такође, када год нисте сигурни коју технику прања да примените, ако се ради о новом комаду одеће користите хладну воду за ручно прање.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.