Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Имунизација у доба кнеза Милоша: Вакцинисали су с руке на руку, а онда купили "мају"

Само 11 лекара вакцинисало је целу Србију, 14 година пре Британије, тако што су прво "пелцовали" децу државних службеника.

1614155403_kna.jpg
Oglas

У Србији је обавезна вакцинација уведена 1839. године, у време кнеза Милоша. Кнез Милош је поступио мудро, одлучивши да у програм вакцинације упрегне и Цркву, обавезујући попове да опомињу народ да се вакцинише. Онима који су то одбијали поручио је да ће "за небреженије то и самом Богу одговарати".

Прочитајте још: Британски научник тврди: Оболелима од ковида мозак остари 10 година!

Србија пре Британаца
Србија је увела вакцинацију 14 година пре Британије, али касније него у неким европским земљама. У Италији је, наиме, обавезна вакцинација уведена већ 1806. године, у Француској 1810, у Шведској 1816. године.

И, захваљујући вакцини, вариола од тада у Србији није представљала озбиљан проблем, као уосталом ни у већем делу Европе.

Вакцинација је "пала" на 11 лекара...

Како је у Србији у првој половини 19. века, текла вакцинација, детаљно је описао др медицине Бранислав Брана Димитријевић, који је дао посебан допринос управо историји српске медицине. Према његовим наводима, "вакцинација је вршена крављим богињама, али је лекара, махом странаца, у Србији тада било мало".

Фото: Instagram/ screenshot glasistorije
Прво су вакцинисали децу државних службеника

Дужност вакцинисања становништва, 1852. године, које је тада бројало око 650.000, падала је на свега 11 дипломираних лекара, осам хирурга и "два употребљива емпиричара".

Прочитајте још: НЕВЕРОВАТНО: У храму Рамзеса Другог данас се десио редак феномен (ФОТО)

У раду "Борба против великих богиња у обновљеној Србији" др Димитријевић наводи како је у народу у то време био приличан отпор према вакцинацији. Да би га одобровољили, лекари су између осталог - према изричитој наредби кнеза Милоша - најпре вакцинисали децу државних службеника.

- Вакцинисано је скоро 100.000 људи. Стари и млади, велики и мали, сви су морали да буду вакцинисани... На тај начин је опасност од великих богиња смањена на минимум. Али, зачудо, уместо да је у народу порасла заинтересованост за вакцинисање, могло се приметити да се збива сасвим супротно  - бележи др Димитријевић.

Шегрт не може да се запосли без вакцине, а младенци венчају!
У Европи још горе
За то време су у Европи људи протествовали против вакцине. У Британији је трећина лекара била неквалификована.

Како ни у српском народу вакцинација није била радо прихваћена, Закон којим је прописана је шест година касније пооштрен. Беше забрањено, на пример, да мајстор на занат прими шегрта ако овај није вакцинисан, а свештеници нису смели да венчавају невакцинисане. Тако је 1858. године забележен, рецимо, случај младог пара који је желео да се венча, али није имао доказ о вакцинисању против богиња

Прочитајте још: ДРЕКАВЦИ и санђаме у ЛАПОВУ: Стигао је гласник кнеза ЛАЗАРА и невеста је постала УТВАРА

Фото: Youtube/ screenshot  Oktobar Film

Такође је било наложено и да "физикуси одговарајућој власти пријаве све чиновнике, свештенике и месна старешинства који нису хтели да буду добар пример народу, да онима који нису вакцинисани више не буду додељиване државне стипендије, а да и старији стипендисти морају да се вакцинишу".

Вакцинисали су с руке на руку, а онда купили "мају"

А, како је текла сама вакцинација?

Вршена је "с руке на руку", што није било сасвим безазлено, и тек је 1886. године др Михајило Мика Марковић увео вакцинисање "куповном мајом".

Прочитајте још: "Свевидеће око" је ДОКАЗ: Међу нама су ПОСМАТРАЧИ и то је разлог зашто нас ВАНЗЕМАЉЦИ ОТИМАЈУ

Др Димитријевић закључује да је "сва прилика да је тек после тога постигнут давно жељени циљ - вакцинација целокупног становништва Србије", чиме се још у првој деценији 20. века нису могле похвалити ни Отоманска Турска ни Аустроугарска царевина:

Фото: Youtube/ screenshot  Beogradska hronika Jutarnji program

У сваком случају, захваљујући вакцини, вариола више није представљала озбиљан проблем. И, баш зато што су велике богиње биле тако ретке, лекари нису одмах препознали вирус кад је почетком марта 1972. ушао у Југославију у телу Ибрахима Хотија, који га је покупио током хаџилука. Пре него што је умро, Хоти је заразио 11 особа, укључујући и медицинске раднике који су покушавали да му помогну. До половине месеца, када је проглашена епидемија и ванредно стање, већ је било више од 140 оболелих у разним деловима Србије и Југославије.

Прочитајте још: ДРЕКАВЦИ и санђаме у ЛАПОВУ: Стигао је гласник кнеза ЛАЗАРА и невеста је постала УТВАРА

У свим местима где су била жаришта, уведени су карантини. У Београду их је било четири - у Инфективној клиници, Клиници за дерматовенерологију и мотелима "Чарапићев брест" и "1000 ружа". Цела општина Плав у Црној Гори је стављена у карантин који је трајао око месец дана.

Умрло само 35. људи
У току ове епидемије у Србији је оболело 175 лица (од тога 32 у Београду), од којих је 35 (по неким извештајима 40) умрло, међу њима и девет беба.

И, без икаквог изузетка или могућности примедбе, спроведено је масовно вакцинисање свих становника СФРЈ. Процењује се да је том мером било обухваћено око 18 милиона људи (од 22 милиона колико је тада имала бивша држава), што са данашње тачке гледишта изгледа потпуно невероватно. Стигао је и светски познати епидемиолог Доналд Хендерсон. Југославија је увезла велике количине вакцина, а у масовној вакцинацији учествовале су војска и полиција.

Прочитајте још: Сељак је ископао ЧИНИЈУ и свима је било јасно да је ВЕОМА СТАРА, а онда је уследио ШОК и питање: КАКО ЈЕ СТИГЛА ОВДЕ?

Према подацима Радио-телевизије Србије, наследнице некадашње Телевизије Београд, прва информација о појави вариоле објављена је у централном Дневнику тек седам дана након што је случај потврђен. Затим је јавност све до 15. априла свакодневно обавештавана о ширењу богиња, када су информације сведене на спорадичне. Занимљиво је да се председник тадашње државе, Јосип Броз Тито, ниједном није појавио на телевизији током епидемије.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas