· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Како је настала и зашто се слави НОВА ГОДИНА?

Реч је о догађају који су измислили људи.

1609365955_Depositphotos_128222208_s-2019.jpg
Фото: Депозит

У готово свим културама које користе годишње календаре долазак нове године се прославља као празник смене доба - одлазак старог и почетак новог периода.

Прочитајте још: Да ли знате зашто се ките НОВОГОДИШЊЕ ЈЕЛКЕ? Ево шта оне симболизују и доносе сваком дому

Међутим, није одувек 1. јануар узиман као почетак нове године, зависно од културе нова година се славила у пролеће или на јесен.

Сам обичај везује се за празновање рађања Сунца. Како су се мењали векови, тако су се мењали и дани када се славила нова година. С обизиром на то да многи народи нису имали календаре, годину су рачунали према годишњим добима, као и на основу завршетка пољских радова које су обављали.

Сматра се да је прву "прославу" Нове године одржао народ у Месопатамији, пре више од 2000 година!

У Месопотамији се нова година дочекивала почетком марта месеца.

Прочитајте још: Бечлије на дочек троше 39 евра: Играће ВАЛЦЕР у дневној, а купили су ШАМПАЊАЦ и шокантан поклон!

Једно је мишљење да су први нову годину славили Кинези, а друго је да су то били стари Германи или Римљани. У античком Риму, као и у Месопотамији, почетак нове прослављао се 1. марта, негде око пролећне равнодневнице.

Међутим, од 153. г. старе ере Римљани су прославу на 1. јануар - прослављало се у част бога Јануса. Они су нову годину славили као симбол почетка новог живота и нових животних нада.

Прочитајте још: Ово је рецепт за успех: 12 правила којих се богати људи строго придржавају

Стари Германи су почетак нове повезивали са завршетком пољских радова који су падали средином новембра. Они су тиме славили добро годину и предстојећи одмор.

Сви ови обичаји су, у основи пагански, постојали у Европи много пре доласка хришћанства. Ова религија дуго је бежала од слављења овог празника 1. јануара јер су црквени поглавари у томе видели остатке старих веровања и обичаја. Током великог дела средњег века за почетак године узимао се најрадоснији хришћански празник - Божић. Тек од 12. века и црква полако прихвата 1. јануар као први дан нове године.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.