· · Коментари: 0
расхлађивање

Како КЛИМА УРЕЂАЈИ утичу на наше здравље?

Некад су били луксуз, док је данас необично уколико немате клима-уређаје на послу или код куће. Постали су део нашег живота, хтели ми то или не.

1598607131_Depositphotos_39304539_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Чувено питање које се често посеже “Да ли је клима добра за здравље?” Наравно, ништа није црно нити бело. Није добра, уколико правилно не рукујемо уређајем, у супротном је много користи од њиховог коришћења. Иако је лето у пуном јеку, није лоше да се подсетимо предности и мана расхладних уређаја.

Прочитајте још: ВОДА као ФОРМУЛА СРЕЋЕ: Како утиче на наше ФИЗИЧКО И ПСИХИЧКО ЗДРАВЉЕ

Бенефити расхлађених просторија

- Осећај комфора и удобности
- У расхлађеној просторији људи су продуктивнији и мање нервозни
- Физички и ментално се осећамо снажније, са више елана за било коју активност
- Нижа температура смањује присутност инсекта и паразита
- При оптималној температуре мање се знојимо, па је мањи ризик од дехидрације
- Клима-уређај помаже у одстрањивању алергена

Ако се клима-уређај редовно одржава побољшава се квалитет ваздуха.

Коме смета клима?

Како клима-уређаји утичу на људе склоне алергијама?
Честице, испарења и друге штетне супстанце доводе до устајалог ваздуха и појаве астме, разних алергија и других респираторних проблема. Када упалите клима-уређај, ваздух у просторији постаје здравији. Редовном употребом долази до отклањања свих врста загађујуц́их материја – од полена до прашине. Наравно, ту главну улогу играју филтери, који морају бити чисти.

Када је реч о људима који имају назалне алергије или проблеме са синусима, температурна промена или влажност ваздуха може да их иритира. Због те иритације им цури нос, али то није страшно. С друге стране, људи који имају хроничне здравствене проблеме, попут дијабетеса или проблема са кичмом, узимају одређене лекове, не могу тако лако да се прилагоде температури.

Прочитајте још: НАПИТАК који чисти ЈЕТРУ од токсина: Ово можете САМИ да направите

Клима-уређаји смањују ризик од гојазности

Веровали или не, клима-уређаји смањују ризик од појаве вишка килограма, као и низ других здравствених проблема које она са собом доноси. Истраживање је показало да боравак у топлијим просторијама успорава наш метаболизам. Ово не само да онемогућава нормално функционисање.

Мане клима-уређаја

- Нагла промена температуре и влаге утиче на дисајне органе
- Исушује кожу и слузницу
- Ствара буку
- Циркулација ваздуха може да пренесе инфективне респираторне болести
- Прашина и плесан могу да узрокују алергијске реакције
- Клима-уређаји су често фактор настанка хроничног ринитиса и фарингитиса, иритације грла и промуклости.
- Могу погоршати проблеме с очима, довести до коњунктивитиса

Прочитајте још: ЛАЖНА ПОЗИТИВНОСТ је неизбежна на ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: Ево зашто то НИЈЕ ЗДРАВО

Правила су ту да се поштују

- Просторију у којој је клима-уређај потребно је редовно проветравати
- Уређај морате одржавати (чишћење филтера), док стручно лице треба бар једном годишње да провери инсталације
- Собна температура треба да буде између 21º и 25ºЦ
- Просечна влага мора да буде између 60 и 70 посто

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.