Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
храна

Како месо можемо припремити да буде укусније: Потпуно другачије од традиционалног спремања

Кинески научници открили су да се говеђи протеин много боље апсорбује у људско тело када се месо припрема у вакууму, него приликом традиционалног кувања и печења. Студија је објављена у „Џурнал оф агрикулчурал енд фуд кемистри“.

1607848458_Depositphotos_73049901_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Начин припреме меса у вакууму раније је био привилегија ресторана, али је сада доступан и у обичној кухињи, јер су многи произвођачи куц́них апарата почели да производе пекаче на бази вакуума.

Истраживачи са Пољопривредног универзитета Нањинг под водством Ван-Канг Чанга проучавали су ефекат различитих метода припреме меса на оксидацију и промене у структури говеђих протеина које утичу на сварљивост.

За месо су анализирали два кључна показатеља оксидације протеина и открили да печено месо највише оксидира, затим кувано, а последње је припрема говедина у вакууму. Такође су приметили мање агрегацију протеина и мање промена у структури спремања у вакууму од осталих метода.

Прочитајте још: Које протеине, масти и влака јести за ДОРУЧАК: Направите најбољу комбинацију

Кување и печење
Традиционалне методе припреме хране, тј. кување и печење, користе температуре које су много више од температура неопходних за дораду меса. Висока температура доводи до тога да се протеини у месу подвргавају различитим променама – њихова структура се мења, одвијају се оксидациони и агрегацијски процеси. Све то погоршава разградњу протеина на мале пептиде и аминокиселине, који се апсорбују у крвоток и отежавају варење.

Повећана сварљивост

Аутори су затим говедину, која је била припремљена на разне начине, смештали у симулиране желудачне и цревне сокове како би опонашали процес варења. Показало се да месо припремљено у вакууму ослобађа више разноликих пептида од меса припремљеног другим методама. То указује на повећану сварљивост, која је у вакуумској припреми износила 34,97 процената у поређењу са 27,59 процената при кувању и 24,36 процената при печењу.

Што се тиче припреме у вакууму, то је метода у којој се намирнице припремају у херметички затвореној пластичној посуди у воденом купатилу са контролисаном температуром.

Здравије и укусније месо.

Прочитајте још: Направите домаћи биљни сапун БЕЗ ХЕМИЈЕ

Ван-Канг Чанг и његове колеге доказали су да је говедина припремљена у вакууму на 60 степени Целзијуса и са ниским садржајем кисеоника хранљивија и мање је вероватно да узрокује гастроинтестиналне проблеме него ако је кувана у кључалој води на 100 степени или пржена у рерни на 150.

Прочитајте још: Ово је ТРИК због ког више никада нећете направити ЖИЛАВЕ ПАЛАЧИНКЕ

Поред тога, према ауторима, такво месо је укусније и захваљујући овој методи можемо уживати у нежном, сочном и равномерно припремљеном одреску.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas