· · Коментари: 0

Како одабрати добро месо: Пилетина не сме да је ТАМНА око костију, ЦРВЕНА боја прасетине значи да је месо СТАРО

Првомајски уранак се ближи, дан када се породице окупљају и уживају у пикнику на отвореном.

1619764916_26fb3fe245111b45e8c9ebdcbdf7f740802af145.jpg
Фото: Депозит

Жене унапред пеку гибаницу, пите, хлебове и сецкају салате, док су мушкарци најчешће задужени за роштиљ који се пече на отвореном.

У богатој понуди меса, неизоставани су ћевапи, пљескавице, ражњићи, кобасице - уз обавезан лук, а за оне који преферирају "здравију" исхрану  - пилеће и ћуреће бело месо...

У нека давнија времена месо за роштиљ се припремало дан раније, стављало у маринаду, а данас се најчешће купује у супермаркетима и месарама, већ припремљено.

Како одабрати најбољи комад

Искусни месари кажу да се свеже месо купује носом и оком. Приликом куповине обратите пажњу на боју, мирис и текстуру меса, а у кратком прегледу у наставку Александар Ивановић, месар, открива на шта посебно треба да обратите пажњу кад купујете одређене врсте меса.

Пилеће месо

Свежа пилетина треба да буде нормалног мириса, светле боје и не сме да буде тамна око костију јер је то знак да је стара. Ако је прсна кост мекана и савитљива, онда је реч о младој живини.

Масноћа у одабраном комаду меса мора да буде густа и бледо бела. 

Свињско месо

Кад купујете свињско месо водите рачуна да буде светлоружичасте боје јер је то знак да је свеже. Црвена боја меса указује на то да је месо старо. Такође, свежа свињетина је чврсте, фино проткане структуре и не сме да буде лепљива или сивкаста.

Једноставан ТЕСТ
Да је реч о квалитетном комаду, проверите уз помоћ једноставног теста - ставите прст на месо.Ако удубљење брзо ишчезне, односно изравна се, знаћете да је месо свеже.Обратите пажњу и на мирис. Он треба да буде пријатан.И још нешто - масноћа у одабраном комаду меса мора да буде густа и бледо бела. Уколико је жућкаста, то је поуздан знак да је месо старо.

Највише подвала у млевеном месу

Највише недоумица имамо приликом куповине млевеног меса јер не знамо шта нам све месари у њега подваљују. Међутим, и то може лако да се реши ако се придржавате једног правила.

- Никад не купујте изложено и готово самлевено месо јер је питање колико ту заправо уопште има чистог меса. Увек тражите од месара да вам га самеље пред вашим очима и тако ћете знати шта купујете. Ово можда јесте мало скупља варијанта, али је безбеднија – саветује за Блиц жену, Александар Ивановић, месар.

Јунеће месо

Ако је јунетина „фришка“ одмах ће вам у очи упасти њена лепа црвена боја и чврста текстура. Треба да буде прошарана ситним, а не дебелим жилицама. Грубе и жуте масне жиле упућују на то да је месо вероватно од старијег грла. Ако на комаду јунетине приметите примесе сиве или црне, не купујте је јер је сумњивог квалитета.

Јагњеће месо

Свежа и квалитетна јагњетина је ружичасте боје, а месо је чврсто и еластично. Кад га притиснете прстом, одмах ће се вратити у почетни положај. Ова врста меса има специфичан мирис, а да ли је претходно била замрзнута препознаћете баш по томе што мирише мање од свеже или уопште нема никакав мирис.


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.