· · Коментари: 0
КРИЗА

Шта ако сами славите празнике? Постоје начини да се проведете ко никад пре

Према речима психолога у највећем ризику да развију осећај усамљености и депресије су особе које имају превелику празничну еуфорију, као и превелика очекивања која постављају себи у новој години.

1609057096_Depositphotos_36996371_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Иако су дочек Нове године и Божић најрадоснији празници, многи се управо тада осећају депресивно и усамљено. Ове године "најлуђа ноћ" биће и у знаку негативног утицаја пендемије.

Умор, раздражљивост и анксиозност су најчешћи показатељи да нешто није у реду и да не постоји онај посебан жар када је у питању дочек.

Прочитајте још: Доктор Тиодоровић упозорава: Брзо тест на корону из АПОТЕКЕ је брз, али...

Ово стање нешто чешће погађа самце, који су уплашени од неизвесне емотивне будућности, али све чешће "жртве" празничне депресије постају и породични људи који себи и својим најдражима постављају изузетно високе циљеве, које не успевају да остваре у току једне године.

Ако вас уопште не занимају празници - на сигурном сте путу да паднете у депресију.
Преједање
Губитак апетита или супротно томе, преједање, могу такође да буду знаци да се не осећате баш најбоље и да нешто морате да учините како не бисте пали у неку врсту депресивности.

Уколико се осећате безвољно и не занима вас дочек Нове године, празници, као ни поклони, онда сте на путу да паднете у празничну депресију. Зато вам предлажемо неколико савета како то да избегнете или превазиђете.

Цедите сокове!

Здрава храна

Храните се здраво, јер то може да буде један од начина да се осећате боље. Појачајте исхрану са природно цеђеним соковима, природним чајевима, рибом, пилећим месом и разним воћем и поврћем. Ова исхрана ће вас детоксиковати, орасположити и побољшати изглед.

Прочитајте још: ТРИ САВЕТА нутриционисте за јачање имунитета током пандемије КОРОНА ВИРУСА

Опустите се

Трудите се да се психички што више релаксирате, а физички се трошите максимално колико можете. Ходајте сваког дана, вежбајте или се забавите неким плесом. Осећај анксиозности може веома негативно да делује на здравље у целости. Зато је важна релаксација. Уместо да седите испред телевизора и компјутера, радите вежбе дисања и медитације.

Будите искрени према себи, читајте.

Искреност

Дочек Нове године је празник када треба да будете искрени према себи. Иако сте почетком године поставили високе циљеве, то не треба да вас деморалише. Покушајте да пишете о својим осећањима. Понекад писање дневника може да буде много корисниије него разговор са пријатељем, јер сви имају своје проблеме, па је донекле тешко концентрисати се на туђе.

Прочитајте још: Један од најлепших цветова крије невероватну СИМБОЛИКУ

Само рационално

Мала дела су увек пут до остварења великог циља. Зато себи обавезно поставите нове задатке, али трудите се да будете рационални у томе како ћете их остварити, колико вам је времена за то потребно и шта све можете да урадите. Наравно, не зависи увек све од нас, али у тој ситуацији трудите се да уживате у неизвесности забаљајући се малим, обичним, свакодневним стварима и обавезама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.