· · Коментари: 1
ЗДРАВЕ ЖИВОТНЕ НАВИКЕ

Како сада ОВО?! ВОДА ипак није најздравије пиће за наш организам

Према тврдњама медицинских стручњака, напици са врло мало шећера, масти или протеина имају много бољи учинак на наше тело.

1613681638_Depositphotos_363041144_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos

У ситуацијама када је наше тело потпуно дехидрирано, веровали или не, вода није најбољи лек за враћање хидратације!

Прочитајте још: Колико често мењате маску? Докторка објашњава шта може да се догоди ако носимо исту

Наиме, уколико смо жедни, увек је најбољи избор посегнути за чашом обичне воде, али управо чиста вода није нужно и најбоље решење када је потребна хитна хидртација организма, показала је студија научника са шкотског Универзитета Сент Андерс. 

Вода врло брзо ублажава жеђ, али да напици са врло мало шећера, масти или протеина делују још делотворније јер рехидратирају тело на дуже време.

Истраживачи су установили да вода врло брзо ублажава жеђ, али да напици са врло мало шећера, масти или протеина делују још делотворније јер рехидратирају тело на дуже време.  Разлог тога је начин на који наш организам реагује на напитке, наводе аутори студије.

Прочитајте јошДанас радимо ГЛУТЕ & ЦОРЕ тренинг: Уз детаљна објашњења тренера Марије ништа није тешко! (ВИДЕО)

- Један од фактора је количина конзумираног напитка. Наиме, што више течности попијете, она брже одлази из вашег желуца и брже се апсорбује у крвоток у коме се разређују телесне течности и на тај начин враћа се неопходна хидратантност тела - објашњава се у овој студији.

Прочитајте још: Загрејмо се: Данас са нашим тренером Маријом радимо тренинг за ноге (ВИДЕО)

Млеко је делотворније од воде

Битан фактор за враћање хидрантности су нутритивне вредности напитка. Тако је установљено да је млеко делотворније од воде јер садржи шећер лактозу, неке беланчевине и нешто мало масноће, а све то доприноси успореном пражњењу желуца и одржава тело хидрираним.

Исто важи и за оралне хидратантне течности, које се користе у лечењу пролива, попут инфузије. Оне садрже мале количине шећера, натријума и калијума, који на исти начин задржавају воду у организму.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.