Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
пажња

Како се преноси ХПВ вирус и колико је опасан? Већина добије неку врсту током живота

Хумани папилома вирус има преко стотину варијација. Док неки од вируса не показују никакве симптоме и пролазе сами од себе, одређени доводе до рака грлића материце и озбиљних здравствених проблема.

1611654654_Depositphotos_81147354_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Хумани папилома вирус је инфекција која се преноси физичким контактном. Постоји преко 100 варијација овог вируса, од чега се више од 40 преноси сексуалним путем.

Прочитајте још: Како ВИТАМИН Д утиче на плодност и зачеће? Мишљења стручњака

Према подацима америчког Центра за контролу и превенцију болести, ХПВ је најчешћа сексуално преносива инфекција. Толико је честа, да већина сексуално активних особа добије неку врсту вируса током живота.

Неке врсте вируса не доводе до здравствених проблема. Ипак, постоје и оне које могу довести до озбиљних проблема, попут рака грлића материце.

Шта доводи до ХПВ инфекције?

Као што смо већ нагласили, преноси се физичким контактом. Генитална ХПВ инфекција добија се сексуалним контактом. Многи људи имају овај вирус, а да тога нису ни свесни. Могуће је чак имати и неколико различитих типова вируса.

Већи је ризик да добијете инфекцију уколико:

  • имате већи број сексуалних партнера
  • имате незаштићене сексуалне односе
  • имате партнера који је носилац инфекције

Прочитајте још: Витаминска бомба која топи целулит

Који су симптоми?

Обично овај вирус не изазива јасне симптоме ни здравствене проблеме. У принципу, деведесет посто инфекција нестаје само од себе у року од две године. Уколико вирус сам не нестане након неког периода, то може изазвати озбиљне здравствене проблеме.

Папа тест се препоручује свим женама које су сексулано активне, а препоручује се већ од 21. године живота.

То укључује кондиломе у грлу и гениталне кондиломе.

ХПВ такође може довести до рака грлића материце и других гениталија, главе, грла и врата.

Важно је имати на уму да се вирус који изазива кондиломе знатно разликује од оног који изазива канцер. Што значи да, ако сте добили кондиломе од вируса, не значи да ће се након тога развити канцер.

Када је рак у питању, он некада не показује никакве симптоме све док не дође до неког тежег стадијума. Редован скрининг је много важан, како бисте на време открили проблем. То, у сваком случају, повећава ваше шансе да се изборите са болешћу.

Прочитајте још: Научници добили ШОКАНТНЕ податке: СРЕЋНИМ ЉУДИМА је мозак другачији!

Уз помоћ Папа теста идентификују се абнормалне ћелије, које могу бити знак рака. Важно је да овај тест радите једном годишње.

Уколико се у неком тренутку детектује ХПВ, гинеколог ће вам препоручити да чешће радите тестирање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas