· · Коментари: 0
корисно

Како се ради ВЕЖБА ДИСАЊА? Радите је два пута дневно и заборавићете на стрес

Брзо лупање срца и дланови који се зноје показују да је наш организам по стресом.

1606726305_Depositphotos_83577188_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Постоји начин да се стрес заустави, тако што ћемо да контролишемо дисање истиче психолог др Леа Лагос.

- Прво треба да схватимо шта нам стрес физиолошки чини. Пулс нам скаче, а мозак добија сигнал да тело креће или у обрану или у бег. Мишићи се јаче стежу и слаби нам способност доношења одлука - објашњав Лагос.
 
Она је недавно у једном истраживању открила да систематско правилно дисање у трајању од двадесет минута - а које се спроводи двапут дневно може значајно да ублажи стрес, смањити пулс и крвни притисак.
 

 - За ову вежбу се дише у идеалној фреквенцији, што је око шест удисаја у минуту. А следећи пут кад вам се догоди нешто стресно брже ћете тога да се ослободите, јер сте увежбали тело како да реагује - каже Лагос.

Доказано је да ова метода дисања побољшава расположење, поправља фокус и сан, подиже енергију и чини нас отпорнијим!

Како се ради вежба дисања за стрес?

Већина људи удише четири секунде и издише шест секунди.  Дишете том брзином два минута (поставите тајмер). Прво кроз нос удахнете, па кроз стиснуте усне издахнете, као да дувате у нешто вруће. Док у глави одбројавате четири секунде за удисај и шест секунди за издисај, усредсредите се на проток ваздуха који улази кроз нос и излази кроз уста.

Прочитајте још: Пет проблема које БАНАНЕ решавају боље од лекова

- Такво дисање спроводите по 20 минута два пута дневно и откуцаји срца ће вам се смањити што значи да срце више неће бити под великим напором, због чега је одмах и здравије - каже Лагос.

Кад срце не ради под оптерећењем, можемо да се бавимо истом тежином телесне активности, али са много мање напора.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.