Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КРПЕЉИ

Како заштитити пса од УЈЕДА КРПЕЉА и шта ако ипак дође до тога?

Крпељи су преносиоци више обољења паса која могу имати тешке симптоме, па чак и узроковати смрт.

1619785900_animal-4907434_1920.jpg
ФОТО: pixabay
Oglas

Крпељи успевају око влажне вегетације, попут високих трава, ниског грмља и дрвећа и гомиле мртвог лишћа или сечене траве. Ако кућни љубимац проводи време у областима у којима живе крпељи, крпељи се могу закачити за кућног љубимца. 

Прочитајте још: ИДЕАЛАН кућни љубимац за људе који немају много времена - Афрички патуљасти ЈЕЖ! (ВИДЕО)

Три обољења која се најчешће јављају у вези са крпељима су: Лајмска болест, Бабезиоза (крпељска грозница) и Анаплазмоза. Уколико се на време примети и одстрани крпељ, нема већих последица од његовог уједа. Важно је напоменути то да није сваки крпељ заразан, али ипак је боље да предузмете мере предострожности.

Како заштитити свог љубимца

Држите вашег пса подаље од густе и високе вегетације.

Уколико проводи време напољу, попрскајте га неким средством које одбија инсекте. Ово уз препоруку вашег ветеринара.

Обавезно прегедајте вашег пса, а нарочито трбух, уши и испод репа.

Кад се ваш љубимац врати у кућу, проверите да ли има крпеља. Крпељи су врло мали и тамне боје. Обуците гумене рукавице и пажљиво прођите кроз длаку вашег љубимца од главе до шапе. Обавезно проверите трбух, унутар ушију, испод репа и унутар прегиба коже.

Шта ако је вашег пса ујео крпељ

Ако и поред мера превенције ипак нађете крпеља на свом псу, најбоље је да се обратите ветеринару. Уколико то није могуће, можете и сами уклонити крпеља. 

Нипошто немојте поливати крпеља бензином, уљем или неком другом течношћу. То може изазвати да крпељ поврати стомачни садржај и на тај начин зарази вашег пса.

Нису сви крпељи заразни, али би било добро да одстрањеног крпеља однесете код ветеринара.

Уколико ветеринар није у близини, покушајте сами да извадите крпеља. То ћете урадити тако што ћете пинцету гурнути између главе крпеља и коже вашег љубимца и сигурним покретом повући на горе. Немојте увртати пинцету. 

Прочитајте још: Када нас љубимци ТУЖНО гледају, они само желе да привуку нашу ПАЖЊУ и то раде СВЕСНО

Након вађења, пребришите место уједа алкохолом. 

Уколико је крпељ остао жив, можете га однети ветеринару да утврди да ли је био заразан.

Након вађења 7-14 проверавајте место уједа и пратите да ли је дошло до неких промена на кожи вашег пса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas