Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
АЛЕРГИЈЕ

КИЈАЈТЕ до миле воље и не прекидајте: У супротном, завршићете код ЛЕКАРА!

Лекари упозоравају да није добро насилно заустављати кијање, јер може да доведе до различитих оштећења органа за дисање.

1595927695_alergija.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Алергени у ваздуху код многих изазивају нападе кијавице, па има и оних, који због непријатности, кад су у друштву или на јавном месту, покушавају на различите начине да зауставе кијање.

Прочитајте још: У ОВОЈ ЧАШИ се налази најбољи ЛЕК против ОТИЦАЊА ногу које лети многе муче

Доктор Светлана Ваљаревић, специјалиста ОРЛ у Клиничко- болничком центру "Земун", објашњава килико је кијање као рефлексна реакција организма заправо корисно:

- Кијањем се отклањају нежељени алергени, прашина или секрет накупљен у носу - истиче докторка.

Прекидањем кијања се оштети слузница!

Да би се садржај из носа експлозивно одстранио кијањем, притисак у дисајним путевима порасте и до 25 пута. Уколико покушавате да зауставите кијање, пре свега може да дође до оштећења слузнице носа ваздушном струјом, што може да доведе до бола или крварења.

Од кијања може да пукне бубна опна! Фото: Пиксабеј

Уколико имате инфекцију носа, каже др Ваљаревић, микроорганизми путем Еустахијеве тубе могу да доспеју у средње уво и да дође до упале средњег ува.

Прекијте нос марамицом и кините!

- Пренос повишеног притиска кроз Еустахијеву тубу може да доведе и до повреде бубне опне у виду
крвног подлива или ређе пуцања (перфорације) бубне опне - упозорава др Ваљаревић.

Дакле, не заустављајте кијање, прекријте нос и уста марамицом или унутрашњом страном лакта руке.

Прочитајте још: ДЕСЕТ најмоћнијих ПРИРОДНИХ ЛЕКОВА које не бисмо требали да ЗАБОРАВИМО упркос НАПРЕТКУ МЕДИЦИНЕ

Кијање у шаку, због ширења патогена се не препоручује.

- Кад је узрок кијавице вирусно или бактеријско обољење избацивањем патогена у шаку, у ситуацији када не можете одмах да оперете руке сапуном и водом, свакако доприноси ширењу инфекције, јер ћете том руком додиривати предмете, можда се и руковати - каже др Ваљаревић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas