Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
друго решење

КЛАСИЧНА МУЗИКА као лек: Позитивно дејство за многе тегобе

Да је добра музика људима једна од најпријатнијих ствари у животу, познато је одавно, док је мање познато да често делује као лек.

1605715364_Depositphotos_13266500_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Музика побуђује наша најдубља осећања, релаксира, али и лечи пацијенте који имају разне болести. Одсвиране ноте, лек за тело и душу, буде хормон среће, а поједине звучне вибрације делују на део мозга који прима и прерађује информације добијене преко чула. Под утицајем пријатних, посебно лаганих мелодија, смањује се лучење хормона стреса, а повећава се лучење природних аналгетика, ендорфина, познатијег као хормон среће, и допамина.

Пријатна музика подстиче снагу имагинације, често делује као седатив, даје иницијативу, ублажава болове, снижава крвни притисак, јача вољу, отклања стрес, побољшава расположење и стимулише позитивне емоције. Она смањује тахикардију, уједначава дисање, побољшава концентрацију. Многи кажу да их музика доводи до стања узвишене медитације, а светски научници су открили да може да помогне и при развоју дететовог мозга.

Смањује тахикардију, уједначава дисање, побољшава концентрацију.

Прочитајте још: Која је то земља увела обавезу СПАВАЊА НА ПОСЛУ?

Научници истичу да је музикотерапија модерна метода лечења пацијената. У психијатрији се примењује као нова метода лечења. Стручњаци усклађују одређену врсту музике са дијагнозом пацијента кога избавља из стања меланхолије, ублажава им патње и релаксира их. Делује на најдубља осећања пацијената тако што суптилним и позитивним вибрацијама успоставља психичку равнотежу, ствара осећање задовољства и радости живљења.

Прочитајте још: ХРАБРА, СПРЕТНА, ДОМИШЉАТА: Најлепшим речима је Никола Тесла описивао мајку, од које је наследио изумитељски дар (ФОТО)

Занимљиво је да се као лек највише користи класична музика.

Особе које имају повишен холестерол и срчану слабост требало би да слушају музику Чајковског. Мелодије Ђузепеа Вердија помажу код мигрене, док Бахова музика снижава висок крвни притисак. Композиције Лудвига ван Бетовена могу да буду од велике користи депресивним и меланхоличним особама. Композиције Михаила Глинке препоручују се дијабетичарима, а Дворжака би требало да слушају особе са ниским притиском.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas