· · Коментари: 0
ТРАДИЦИЈА

Била је прва поборница за женска права: Кнегиња Љубица И ДАНАС прима на кафу и ОГОВАРА Милоша (ФОТО/ВИДЕО)

Прва српска владарка поново прима у Конаку, а гости добијају кафу и ратлук који служи служавка Вера

SipaSebiKafu.jpg

Љубомора ме је растрзала, моје душевно стање је било све горе, па сам у магновењу викнула: кубура је можда кнежева, али је рука Љубичина, опалих и паде Петрија обливена крвљу - тихо прича кнегиња Љубица, спушта главу и долива себи кафу у филџан.

Љубица прелепо пева Фото: А. М.

Интимна исповест прве српске владарке модерне Србије може се  чути у конаку кнегиње Љубице друге и четврте недеље у месецу.

Искрена женска прича
Фото: А. М.

Монодрама “Кафа са кнегињом Љубицом” почиње тачно у 14 часова. Владарка госте прима у холу са диваном и, док искрено приповеда о животу са Милошем, служавка Вера служи кафу са ратлуком. Љубицу глуми Наташа Поповска, виши кустос Музеја града Београда.

Прочитајте још: Петком у Сремској Митровици сви једу РИМСКИ ХЛЕБ, шта мислите зашто?

Прва кафана
Прва кафана отворена је у Беоргаду 1522. године на Дорћолу, седам деценија пре него у Сарајеву, 120 година пре Венеције и Лондона!

Гости могу да чују да је Љубици још као девојчици Турчин, који је коначио у кући њених родитеља у селу Срезојевци у Рудничком округу, предвидео владарску судбину и наложио да прихвати ислам. Мајка Марија је Љубицу сакрила и, не знајући, “сачувала” за Милоша. Наиме, Љубичина љубав са Милошем је филмска. Милош је прегазио реку у којој су мајка и ћерка белиле платно, загледао се у Љубицу и, пошто су му “остале очи” на њој, није се смирио док није била његова. Кум је био вожд Карађорђе.

Љубица има 57 година, обучена је у либаде, фустан и носи свилену мараму преко груди, док на глави има "бареш", свилену траку

- Живели смо једноставно, наша кућа је била народна, дочекивали смо људе и за ноћ сам могла да умесим и по 12 погача - каже кнегиња.

Тако је било док у наш дом у Црниће није довео младу, вредну и лепу Петрију која ми се од почетка није допала.

Права српска кафа
Фото: А. М.

Милош се фатално заљубио

Љубица се нервозно знојила док је Милош цвркутао са Петријом, а када му је љубавница родила девојчицу Велику, Љубица се из Крагујевца вратила у Црниће и кнежевом кубуром пресудила Петрији. На срећу, Љубица је родила првог мушког наследника, али однос са Милошем се није поправио док сама није узела ствар у своје руке:
- Праштај или ме убијај - рекла му је Љубица пред свима нудећи му две пушке.

Милош јој је опростио убиство и родио се син.

Милош јој је опростио и убрзо се родио будући кнез Михаило.

Међутим, Милош се никада није променио, па је Љубица пробдела многе бесане ноћи и попила безброј кафа размишљајући шта да ради са Станком и нарочито Јеленком “малом госпођом”, како ју је народ злобно звао. Занимљив је и податак да је Љубица била права поборница за женска права, а најбољи доказ је њен добар однос са Карађорђевом удовицом коју је вратила у Србију и куму о свом трошку сахранила.

Прост чобанин и вредна жена

Поред искрене приче о тешком брачном животу, монодрама “На кафи са кнегињом Љубицом” је занимљива и што госте прве српске владарке модерне Србије уводи у начин живота средином 19. века.
- Устајали смо рано и легали рано, тада се живело једноставно и Милош никада није заборавио да је био прост чобанин - каже Љубица, односно кустос Наташа Поповска.

Док је био у изгнанству слала сам му на поклон осушену пршуту, сир и кајмак, а он мени свилу за хаљине, рукавице и украсне игле.
После кафе Љубица госте води у обилазак просторија њеног Конака и објашњава да су испод прозора сећије, да је у средини мангал са жаром, шта су ибрици и синије, да се постељина одлагала у долапе.

Прочитајте још: Антоније из Ариља у мед и ракију ставља ЗЛАТНЕ ЛИСТИЋЕ: Туристима омиљен сувенир, а ево и колико кошта

Носила се гардероба од свиле, чоје и сомота: димије, прслуци, антерије, папуче, либаде, фустан... После Хатишерифа књаз је изградио два европска двора на Топчидеру и у Пожаревцу, а и одећа је постала европска.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.