· · Коментари: 0
ПРЕДЛОЗИ ЗА ЧИТАЊЕ

Књиге које можете прочитати за ЈЕДАН ДАН: 8 ремек-дела која ће вас оставити без даха!

Постоји прегршт кратких романа и новела велике књижевне вредности, а који се могу прочитати за једно поподне. Ми вам предлажемо ових седам најбољих, које ћете прочитати у једном даху.

1620904435_book-1149959_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј

1) О мишевима и људима, Џон Стајнбек (1937)

Ово је једна од најконтроверзнијих књига 20. века, а има само 120 страна. Радња романа се дешава током Велике депресије. Главни протагонисти ове новеле су Џорџ Милтон и његов нераздвојни пријатељ Лени Смол, који је благо ментално заостао. Запослени на плантажи у Калифорнији током економске кризе, њих двојица сањају да једног дана раде на својој фарми, међутим несрећан сплет околности и Ленијава неприлагођеност ће овај сан довести у питање. 

Забрањиване и контроверзне књиге у 20. веку, успеле су да пошаљу јасну посруку будућим нараштајима на мање од 200 страна.

2) Књига о Милутину, Данко Поповић (1985)

Својевремено забрањена, ова књига говори шумадијском сељаку Милутину, који приповеда о свом животу и о друштвеној ситуацији у којој је у XX веку живео српски народ. Ова књига поставља питање оправданости и исправности комунистичке идеологије у нашем друштву. Ово је антиратни роман који морате прочитати.

Прочитајте још: Питали смо књижаре ШТА СРБИ ЧИТАЈУ: Забрањена "Књига о Милутину" поново добија публику, а ОВО су најтраженије књиге!

3) Свет који нестаје, Чинуа Ачебе (1958)

Роман прати живот Оконква, члана племена Игбо и локалног шампиона у рвању, измишљеног нигеријског клана Умуофије. Дело је подељено у три дела, при чему први описује његову породицу, личну историју и обичаје и друштво Игбоа, а други и трећи део уводе утицај европског колонијализма и хришћанских мисионара на Оконквоа, његову породицу и Игбо заједницу. Прича која нас тера да се запитамо о легитимности уплитања у животе племенских заједница од стране "цивилизованих" земаља.

4) Двојник, Фјодор М. Достојевски (1846)

У Двојнику, наративни тон приказује човека чији је живот на ивици пропасти. Овај двоструки човек покушава да уништи углед протагонисте и положај његовог јавног живота у руској бирократији и унутар друштвеног круга. Роман се може, међутим, једноставно посматрати као документација о шизофренији, паузи од реалности са реалним описом симптома душевне дегенерације.

Књига "Похвала помајци" разотрива постојање еротских фантазија и жеља у оквиру породице.

5) Госпођа Даловеј, Вирџинија Вулф (1925)

Ово је њен најпознатији роман. Радња романа је смештена у 17 сати једног дана, колико отприлике траје будност сваког човека. Клариса Даловеј се шета по Лондону ујутру и припрема за забаву коју организује те вечери. У току дана се појављују и други ликови, које на крају вечери све срећемо на Кларисиној забави. Како ће се клупко одмотати и како су судбине ових људи повезане, прочитајте у роману који је "Тајмс", 2005. године, прогласио за један од најбољих романа на енглеском језику.

6) Похвала помајци, Марио Варгас Љоса (1988)

Овом књигом Варгас Лјоса је успео да нам своје омиљене теме, љубав и еротику, представи на нов, веома провокативан начин. Тумачећи шест репродукција слика, он их уједно оживљава и кроз њих нам прича приче у којима љупки и лепи Фончито узнемирава своју маћеху, доњу Лукрецију, а дон Ригоберто се посвећује поноћним маштањима терајући нас да се запитамо је ли дечак сам Ерос који се завлачи у недра зреле жене, или је реч о сањаријама њеног мужа, дон Ригоберта. Преплићући мит и стварност, Варгас Лјоса ће нас провести и кроз исповести владара древне Лидије и Дијане, богиње лова.

Прочитајте још: Да ли знате ко су ВЕЛЕС, ЛАДА и СВАРОГ? Заборављени ликови прошлости (ФОТО/ВИДЕО)

7) Господар мува, Вилијам Голдинг (1954)

Роман прати причу о групи енглеских ученика, који се после авионске несреће налазе на пустом острву без одраслих. У почетку влада разумевање између деце, али се односи брзо претварају у свађу. Ситуација се погоршава и прелепо острво постаје пакао.

Прочитајте још: Пронађене МИСТЕРИОЗНЕ грађевине у Саудијској Арабији - Старије и од египатских пирамида! (ФОТО/ВИДЕО)

8) Бела тврђава, Орхан Памук (1985)

У 17. веку, у Истанбул је доведен један Млечанин којег су заробили турски гусари. Овог заточеника, који верује да се разуме у астрономију, физику и сликарство, откупљује један Турчин којег занимају исте ствари. Сличност између господара и роба, довешће их до неочекиваних догађаја, и преплитања ове две личности.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.