Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
вирус

КОЈА АНТИТЕЛА СУ БОЉА, из вакцине или после прележаног вируса? Одговара вирусолог

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер поручио је да би садашња ситуација могла да дође у нормалу оног тренутка када будемо имали преко четири милиона вакцинисаних.

1619006657_Depositphotos_190465734_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

– Оног тренутка када приђемо бројци од преко четири милиона вакцинисаних, ми дневно нећемо имати више од 100 нових случајева, биће довољна једна добро опремљена ковид болница, и цео систем, како здравствени тако и друштвени, моћи ће да се врати у нормалу- рекао је Шеклер за РТС.

Прочитајте још: Помаже код надутости, добар је за јетру, а може помоћи и при мршављењу...Зашто је још добро пити чај од маслачка?

Колективни имунитет приближио би нас нормалном животу.

Младима је у последњих годину дана говорено да су мање угрожени, иако се ситуација доста променила, па имамо и младе људе са  тежим симптомима, Шеклер сматра да је то један од разлога њиховог мањег одзива на вакцинацију.

Шеклер напомиње да га охрабрује број вакцинисаних у Србији.

Која је разлика између антитела од вакцине и након прележаног вируса?

– Можете да имате тежак облик и да немате антитела, а то се понекад дешава јер је ваше тело потпуно исцрпљено после борбе са вирусом. Квалитет антитела није исти након прележане короне и након вакцине - рекао је др Шеклер и објаснио да је разлика у том протеину на вирусу где се ствара заштита, након болести се јавља на том Н протеину који је унутрашњи, а не С протеину, о којем сви причају и који је спољашњи.

Прочитајте још: МАЈЧИНА ДУШИЦА вековима је део традицоналне медицине: Решава проблем кашља и поспешује добро расположење

Кад је реч о вакцинама закључак је да све вакцине ефикасно штите од тешких клиничких облика, тј. ризика. Само неке брже стварају заштиту, неке спорије.

- Код кинеске вакцине имате период од 8 недеља када сте недовољно заштићен - каже др Шеклер објашњавајући зашто се дешава да се људи и поред вакцине заразе.

- Док Фајзерова и руска нуде висок ниво већ после прве вакцине. Па тако имате ту у неку брзину Фајзера и Спутњика, али и пратеће ефекте, температуру, малаксалост… Док код Синофарма (кинеске) нема тих пратећих ефеката. Значи, постоје погодности и мане - каже др Шеклер.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas