Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
савет

Колико често мењате маску? Докторка објашњава шта може да се догоди ако носимо исту

Ако не мењате маску може доћи до одређених здравствених тегоба.

1613479754_Depositphotos_382342300_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Ношење једне исте маске дуже времена може да изазове проблеме с оралним здрављем, а неки од симптома су сува уста, неугодан задах, па чак и болести уста.

Већ смо научили да заштитне маске помажу у спречавању ширења заразних болести, попут вируса ковид-19, штитећи и вас и оне с којима долазите у контакт. Ова врста баријере помаже у заустављању респираторних капљица да се даље шире ваздухом и преносе на друге људе, када особа која носи маску кашље, кија, разговара или повисује глас. Али да би заиста било тако, изузетно је важно да се маске редовно мењају и да буду чисте, јер у супротном оне неће испунити своју сврху, а ваше орално здравље биће угрожено.

Прочитајте још: Шта значи повишен ЦРП и како се чита анализа крви? Докторка Тодоровић одговара на питање

- Коришћење и ношење једне исте маске дуже времена може створити нежељене ефекте, попут проблема с оралним здрављем. Неки од симптома могу укључивати сува уста, неугодан задах, па чак и болести уста. Тежина ових симптома је индивидуална, варира за сваку особу - објашњава др сци Наташа Пејчић за Блиц, доктор медицинских наука-стоматологије и открива које су најчешће последице ношења прљавих маски.

Крварење десни
Ако приметите да су вам десни натечене или да крваре, то може бити знак упале десни. Ношење прљаве маске може утицати на врсту и количину бактерија у устима, што може проузроковати накупљање наслага на зубима и – упалу десни.

Сува уста

Ксеростомија или симптом сувих уста јављају се када немате довољно пљувачке која одржава влажност у устима. Сува уста не само да отежавају исхрану, говор и гутање већ и повећавају шансе за развој каријеса и других оралних инфекција.

Лош задах

Ваша исхрана, ваше орално-хигијенске навике и сува уста могу узроковати халитозу, познатију као лош задах. Дуготрајно ношење и немењање маске може појачати сувоћу уста, али такође задржава неугодан мирис изазван лошом оралном хигијеном или конзумирањем намирница, интензивног мириса хране, попут белог лука.

Прочитајте још: Грожђе или ГРОЖЂИЦЕ: Шта је здравије за наш организам, а шта морате ИЗБЕГАВАТИ

Како спречавати ове симптоме?

  • Обавезно носите заштитну маску, али је важно да она буде чиста или, ако је маска једнократна, редовно је мењајте.
  • Усредсредите се на рутинску неге усне дупље. Два пута дневно перите зубе, а једном дневно чистите зубе концем или интерденталним четкицама. Обавезно користите одговарајућу технику прања да бисте очистили све делове усне шупљине.
  • Освежите усну дупљу између прања зуба. Замолите стоматолога да вам препоручи средство за испирање уста које не погоршава сувоћу уста и бори се против бактерија. Између два прања зуба можете на тај начин освежити дах и борити се против бактерија. Жвакање жвакаће гуме без шећера такође може помоћи у поправљању задаха.

Прочитајте још: КЕЉ спречава РАК! Ево због којих још здравствених разлога морате редовно конзумирати ово МАГИЧНО ПОВРЋЕ

  • Пазите на здравље зуба и десни. Ако приметите промене боје, бол, крварење или осетљивост, обратите се свом стоматологу.
  • Контактирајте стоматолога ако приметите било какве оралне компликације. Такође, препоручују се и редовне контроле.
  • Пијте воду током дана како бисте спречили исушивање уста. Честа конзумација алкохола и кафе може проузроковати дехидратацију, те би је требало ограничити.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas