Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОПРЕЗ

Колико дуго смеју да се узимају таблете против болова? Ово је одговор!

Таблете против болова често узимамо олако, не размишљајући о њиховом утицају на организам.

1616616662_Depositphotos_246443672_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Како делују најчешћи аналгетици који су свима надохват руке и колико се дуго смеју узимати у континуитету? 

Када говоримо о таблетама против болова, посебно је важно истаћи оне продајне, које свако може да купи у апотекама. 

Прочитајте још: Стижу алергије и умор, али и витамин Д: Једну ствар морате урадити на ПРОЛЕЋЕ

Због доступности најчешће долази до навикавања, а, према статистикама, најпродаванији су ибупрофен, парацетамол, напроксен натријум и комбинација парацетамола, пропифеназона, кофеина и кодеина.

Код лекова против болова најважније је одредити дозу.

Она се израчунава према телесној тежини особе којој је лек намењен и у већини случајева се, нажалост, "не погоди". 

Фото: Пиксабеј

Уз то не можемо занемарити ни улогу бола који је субјективан симптом. Бол је за свакога индивидуалан осећај и тако се мора лечити и сваки пацијент - индивидуално. 

Прочитајте још: Шта мислите, колико пута недељено срчани болесници смеју да једу месо

Ти лекови нису паметни и не знају тачно шта вас боли, већ различитим механизмима делују на центар за бол и тиме спречавају неугодан осећај.  

Исто тако, већина тих лекова нема само аналгетско деловање, већ делује као и против температуре и упала.

Као и код свега што се узима дуже времена, може доћи до навикавања. Након неког времена таблете слабије делују на бол, па су нам потребне веће дозе.

У неким случајевима долази до навикавања на састав лека - код таквих лекова на кутији је јасно истакнуто да се не сму узимати дуже од 3 дана.

У неким пак другим случајевима рецепторима је недовољна доза коју узимамо, па је након неког времена потребно повећавати дозу све више и више.

Дужи временски период значи више месеци, па и године, јер након месец дана неће доћи ни до какве превелике промене код генерално здраве особе.

Прочитајте још: Ово су разлози због којих чај никако не треба пити са млеком

Колико год неке таблете сматрали "безазленима", пре узимања прве дозе обавезно је прочитати упутство о леку, где је у већини случајева наведена и препоручена дужина узимања.

У случајевима када тај податак није наведен у упутству, лек се узима до побољшања симптома (ако је то главобоља или менструални болови, не дуже од 10-15 дана). Ако симптоми не пролазе, потребно је јавити се лекару јер болови могу бити повезани са неким другим болестима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas