Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗУБИ

Колико протеза може да реши ортодонтски проблем код деце и зашто више није баук?

Некада је ношење протеза била права ноћна мора за малишане, који су радије бирали да скривају зубе уместо да откривају "метални" осмех.

1614695153_Depositphotos_393901256_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

И врло брзо су одустајали од терапије за коју су им говорили да им је потребна ако желе да имају здраве и лепе "јединице" и "двојке", али и да им вилица не буде крива. Данас се чини да свако друго дете носи тај апаратић за исправљање неправилности, као да је одједном постао не само прихватљив, већ и модеран.

Прочитајте још: Изглед ПАЛЦА открива какви сте у вези, а ево шта вам ЛИНИЈА ЉУБАВИ показује (ВИДЕО)

Зашто је протеза понекад стварно нужна за здравље и дуговечност зуба, који симптоми су сигнал родитељима да њихова деца имају ортодонтски проблем, шта га узрокује, како се примењује терапија и колико је ефикасна, говори др Милица Милутиновић Ћирић, специјалиста ортопедије вилица.

Први пут се код зубара иде са три године!
Улога млечних зуба
Прерани губитак млечних зуба и упражњавање поменутих погрешних навика могу да доведу до појаве малоклузије код деце - проблема са положајем зуба и правилним односом вилица, односно загрижајем, а у овом периоду се то лако решава.

Код стоматолога би требало да оду деца старости три-четири године, јер тада може да се стекне увид у стање млечних зуба, да се избегне њихово прерано вађење, као и да се уочи постојање евентуалних лоших навика као што су сисање прста, цуцле варалице, тискање језика и слично.

Најранији одлазак ослобађа децу страха

Чак и да деца немају проблеме са зубима, већ у трећој-четвртој години је добро да их понекад родитељи одведу код стоматолога и навикавају на посете, јер се на тај начин ослобађају потенцијалног страха који може да буде доминантан у каснијем добу - истиче стоматолог.

Прочитајте још: Изглед ПАЛЦА открива какви сте у вези, а ево шта вам ЛИНИЈА ЉУБАВИ показује (ВИДЕО)

Који су јасни показатељи да дете има ортодонтски проблем који захтева интервенцију у виду протезе и када се он најчешће манифестује?

Живописне протезе Фото: Депозит

Прочитајте још: Како да смирите УЗНЕМИРЕНО ДЕТЕ? 9 савета који могу да помогну

Шарене протезе
Мобилне протезе се сада раде у много живописнијим бојама, на пример, са сликама омиљених јунака, па их малишани са задовољством носе. Сарадња деце је пресудна у успеху ношења протезе, али и редовне контроле.

Предшколској деци, која још увек немају сталне зубе, родитељи могу да примете да спавају отворених уста, једу искључиво меку храну и избегавају жвакање, да гурају језик између предњих зуба када гутају храну или да неправилно изговарају поједине гласове.

Да ли дете једе само меку храну, спава отворених уста, неправилно изговара гласове, гура језик између предњих зуба?

- То је сигнал да је можда ортодонтски проблем у најави, мада је још увек рано за класичне ортодонтске апарате - каже Милутиновић Ћирић.

У овом периоду треба превентивно деловати на навике детета како проблеми не би ескалирали. Родитељи би можда могли да одведу дете код ортодонта и евентуално добију неки од превентивних апарата за одвикавање од лоших навика. Касније, када крену да ничу стални зуби, лако је уочити и неправилан положај вилица, и тада је већ време да се крене са класичном ортодонтском терапијом активним или функционалним апаратима - мобилним протезама за децу.

Прочитајте још: Психолог Марина Вицковић каже да ако дете ради ОВУ ствар родитељ мора да се

- Најчешћи етиолошки фактори за развој неправилности у положају зуба су генетика, лоше навике и прерано вађење млечних зубића. На генетске факторе не можемо да утичемо. Можемо зато превентивно да делујемо на уклањање лоших навика код деце путем превентивних и интерцептивних апарата, као и на одржавање здравих зуба и превенцију прераног вађења млечних.


Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas