· · Коментари: 0

Колико се бринете о биљкама? Које је право време за пресађивање

Пресавиђање биљака је важно како би им се осигурао правилан раст.

1614349307_Depositphotos_163961322_s-2019.jpg
Фото: Депосит

У редовима који следе показаћемо вам како да то са лакоћом урадите.

Прочитајте још: Баштованство делује као терапија: Припремите ВРТ у 8 корака и спремни сте за пролеће

Знаци који вам говоре да је биљци потребно пресађивање

  • корење биљке се појављује на површини
  • биљка је "жедна" више него обично
  • листови су јој постали жути или смеђи иако све радите по протоколу
  • прошло је од 12-18 месеци од кад сте је посадили у саксију у којој се сада налази
  • земља у којој се налази је пуна инсеката
  • Ако не примећујете ни један од горе неведених знакова, то би значило да ваша биљка ипак жели још мало да борави у саксији у којој се тренутно налази.

Материјал потребан за пресађивање биљака

  • саксија за цвеће (већа од оне у којој се сада биљка налази)
  • земља за цвеће
  • камење лаве - опционо
  • баштенске рукавице
  • лопатица
  • маказе за орезивање
  • корпа за смеће
  • старе новине

Поступак

Прекријте површину на којој ћете радити старим новинама. Навуците рукавице и извадите биљку из старе саксије уклањајући са ње већину старог земљишта, јер је током боравка у њему у протеклих 12-18 месеци апсорбовала све хранљиве састојке и спремна је за ново земљиште. Искористите корпу за смеће да у њу сипате стару земљу. Стручњаци за садњу биљака саветују пресађивање биљака једном годишње како би она напредовала и имала квалитетно земљиште око себе.

Прочитајте још: Ово је прави весник ПРОЛЕЋА: Користили су је као шминку, ако је нађете изговорите магичне РЕЧИ

Када будете држали биљку у рукама маказама уклоните све суве крајеве корења.

Ако ваша саксија нема дренажну рупу, започните садњу стављањем камења лаве на дно, које ћете затим прекрити земљом. Када сте саксију испунили до трћине њене дубине ставите у њу биљку и окружите је земљом. Искористите лопатицу за земљу како би додали довољно земље у саксију. Избегавајте притскање земље како би ваздух и вода могли лакше да допру до корења биљке.

Сада следи заливање пресађене биљке. При првом заливању важно је да то радите постепено, у више наврата док вода не прође кроз дно посуде у којој стоји саксија. Након тога придржавајте се уобичајеног начина заливања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.