Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
данашњица

Колико смо зависни од МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА: Истраживања кажу да је слична оној од цигарета

Научници су још раније открили да зависност од гаџета може довести до депресије и стреса.

1606721679_Depositphotos_65943957_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Британски истраживачи упоредили су жељу људи да провере обавештење на телефону са зависношћу од цигарета. Током експеримента открили су да испитаници чак ни не памте како и зашто су користили телефон, оцењујући да је овакво понашање озбиљан проблем за људе.

Истраживачи Лондонске школе економије и политичких наука открили су да 89 одсто случајева употребе телефона међу корисницима није из објективних разлога.

Аутоматска жеља за проверавањем телефона

Проверавање паметног телефона у већини случајева повезано је са „аутоматском жељом да се користи гаџет“, а не са реакцијом на обавештења са друштвених мрежа и месинџера. Ту жељу истраживачи су упоредили са зависношћу од цигарета.  

Прочитајте још: НАПОКОН ОБЈАШЊЕНО: Ево због чега је зевање "ЗАРАЗНО"

Претходна истраживања су показала да зависност од паметних телефона може довести до депресије и анксиозности.

- По свему судећи ово се догађа готово аутоматски, баш као када пушач запали нову цигарету - наводи се у истраживању.

За учешће у експерименту је изабрано 37 људи средњих година који живе у Великој Британији, Француској и Немачкој, а камере су снимале њихов свакодневни живот.

Фото: Депосит

Укупно је забележено око 1.100 интеракција са телефоном. Контролна група је најчешће користила паметне телефоне за проверу „Воцапа“ и закључаног екрана за обавештења, а после њих највише су коришћени „Инстаграм“ и „Фејсбук“. Људи су најмање проверавали електронску пошту и одговарали на позиве. Поред тога, истраживачи су истакли да су корисници мање времена проводили на телефону док су разговарали са другим људима. Паметни телефон су најчешће користили код куће и у јавном превозу.

Прочитајте још: Шест потпуно бизарних ствари биле су илегалне у СРЕДЊЕМ ВЕКУ

Несвесно коришћење

- Нисам себе сматрао особом која је зависна од телефона. Међутим, био сам јако изненађен када сам схватио да се ни не сећам да сам узео телефон у руку. Сада сам свестан тога да га користим много чешће него што сам мислио раније - рекао је један члан контролне групе.

Неки од учесника експеримента су били изненађени тиме што нису чак ни примећивали како су користили овај уређај.

Према речима коаутора истраживања, професора Сади Лахлу, за многе кориснике стална провера екрана паметног телефона је постала неопходна. 

Фото: Депосит

Лахлу је такође истакао да је неопходно научити посебне трикове како бисте избегли искушење да непрестано проверавате телефон. 

 Фантомске вибрације кад нема телефона

Тако су прошле године британски научници открили да су многи тинејџери зависни од гаџета. Ако им паметни телефон није при руци, млади људи доживљавају велику анксиозност и стрес. У неким случајевима се чак и одричу других активности како би провели време користећи паметни телефон.

Прочитајте још: Усамљеност не угрожава само психу! Научници објашњавају шта се тада дешава са организмом

Наведено је да неки Американци осећају фантомске вибрације са својих телефона, и стално мисле да им је стигло обавештење.  Поред тога, научници су открили да се, будући да нам паметни телефон одвлаче пажњу, у потпуности искључујемо од извршавања наших тренутних обавеза, што доводи до смањења ефикасности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas