Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
тест

Колико нам треба да се попнемо до четвртог спрата? Време показује ЗДРАВЉЕ СРЦА!

Пењање уз степенице и умор који нас на крају сачека може да покаже многе сегменте нашег здравља.

1609233959_Depositphotos_81808334_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Указује на физичку кондицију, али и на здравље нашег срца.

Истраживачи из Шпаније спровели су тест способноси брзог пењања и на тај начин проценили каквог је здравља срце испитаника:

- Овај тест је врло једноставан. Уколико вам је потребно више од једног минута и по да се попнете до четвртог спрата, било би добро да се обратите лекару - тврди доктор Хесус Петеиро, кардиолог у Универзитетској болници у Коруњи и аутор истраживања.

Прочитајте још: Чудесна КОНОПЉИКА: Женама враћа могућност за ПОТОМСТВО

Истраживање доктора Петеира је представљено на недавном научном скупу Европског кардиолошког друштва. Током истраживања 165 испитаника је шетало или трчало на траци до тачке издржљивости, и на основу капацитета издржљивости им је измерен метаболички еквивалент (МЕТ).

Пошто су се одморили, испитаници су се попели степеницама до четвртог спрата (око 60 степеника) колико су брже могли, али не да трче, и опет им је измерен МЕТ. Учесници који су успели да се попну степеницама за мање од 40 до 45 секунди имали су МЕТ коефицијент 9 до 10.

Фото: Депосит

Претходне студије су показале да они људи који током вежбања имају метаболички еквивалент 10 имају много нижу стопу смртности.

Посматрање срчане функције оних испитаника којима је требало више од један и по минут утврђено је да 58 одсто њих има поремећај срчане функције у поређењу са 32 одсто оних који су се попели за мање од једног минута.

Испитаницима којима је требало један и по минут или више да стигну до четвртог спрата утврђена је вредност МЕТ-а од 8, што претпоставља стопу смртности од два до четири одсто за годину дана, или 30 одсто за 10 година.

Посматрање срчане функције оних испитаника којима је требало више од један и по минут утврђено је да 58 одсто њих има поремећај срчане функције у поређењу са 32 одсто оних који су се попели за мање од једног минута.

Прочитајте још: Примећен чудан симптом код људи који се опорављају од корона вируса

Наравно, истиче се да овај тест није замена за испитивање рада срца.

- На основу ове студије, способност да се попне уз степенице може се користити као груба процена да се провери нечије функционисање срца и евентуално предвиди неки срчани поремећај - напомиње др Булок-Палмер.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas