Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊЕ

Колико ЗУБА сте до сад ИЗГУБИЛИ? То открива до када ћете живети

Открива опасност од одређених болести.

1608211264_Depositphotos_7839859_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Људи који су имали све своје зубе са 74. године имали су веће шансе да доживе 100-ту, открило је истраживање објављено у часопису Периодонтологy 2000.

Они који су изгубили пет или више зуба до 65. године вероватно ће патити од озбиљних здравствених проблема, укључујући кардиоваскуларне болести, дијабетес и остеопорозу, што увелико може утицати на дужину живота.

Прочитајте још: БОЈА ОЧИЈУ открива колико БОЛА можете поднети

Све ове болести повезане су и с квалитетом живота појединца, њиховим социо-економским статусом, али и стресом. 

- Људи могу изгубити зубе услед стресних ситуација и траума, лоше оралне хигијене, упалних болести десни или пушења, што све може бити повезано с болестима срца или дијабетесом - коментарисао је студију др Најџел Картер из удружења Орал Хеалтх за британски Тхе Сун. 

Прочитајте још: Учестала и подмукла болест: Препознајте ране СИМПТОМЕ ДИЈАБЕТЕСА

Фото: Депозит

Ово истраживање заправо указује на то да је губитак зуба показатељ лошијег квалитета одређених делова човековог живота и на повишени ризик од здравствених проблема ради тога, додао је др Картер. 

- Оно што се догађа у нашим устима евидентно је користан прозор у наше свеукупно здравље. Зато је неопходно да се о њима бринемо како треба и обраћамо пажњу шта се догађа с деснима и зубима јер то може бити знак нечег озбиљнијег - додао је Картер. 

Прочитајте још: Шта указује на то да вам недостаје ВИТАМИН Д?

Стручњаци истичу да је нужно прати зубе два пута на дан, ујутру и увече с пастама с флуоридом, смањити унос шећера и слатких пића и посећивати редовно зубара.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas