· · Коментари: 0
РЕШЕНА МИСТЕРИЈА

КОНАЧНО ОБЈАШЊЕЊЕ: Ево зашто се тргамо када тонемо у сан

Једно од најчешће постављаних питања на Гооглу.

1607008377_Depositphotos_160977654_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Након напорног дана ушушкали сте се у кревет и почели да тонете у сан, али ођедном се тргнете јер имате утисак да сте почели да падате. Шта узрокује ову појаву? Ово питање једно је од најчешће постављаних на Гооглу, па сви знатижељници сада могу сазнати одговор.

Необичан нагли покрет везан је за феномен назван хипнагошко стање, који представља транзитивни период између будног стања и сна. У складу са тим, трзај је назван хипнагошки трзај. Реч је о миоклонусу, односно брзим, невољним покретима мишића.

Прочитајте још: Ако погледате у прозор чим се пробудите, ЗАБОРАВИЋЕТЕ СВЕ СНОВЕ! Ево шта још морате знати...

Док тонете у сан, два различита мождана система доводе своје улоге у равнотежу како бисте прешли у бесвесно стање.

Један од њих је ретикуларни активирајући систем (РАС). Ова мрежа ћелија налази се испод мождане коре (кортекса) и помаже у одржавању будног стања. Други је вентролатерално преоптичко језгро, смештен у доњем делу мозга, који контролише сан.

Прочитајте још: Будите се сами, без будилника? Научници би похвалили ваш МОЗАК, ево и зашто

Фото: Депозит

Научници верују да се ова два система боре за превласт у току западања у сан. У том тренутку такође опада ниво трансмитера серотонина како би сви главни мишићи у телу могли да мирују. Ипак, то не утиче на најмање мишиће, попут оних око очију или у зглобовима, услед чега цело тело може да се тргне.

Према другим теоријама, у питању је еволуцијски атавизам – реч је о систему који је чинио мајмуне безбедним када би на дрвећу утонули у сан.

Прочитајте још: Лак и миран сан: Погодности које крије МАСКА ЗА СПАВАЊЕ

Према ББЦ-ју, хипнагошки трзаји најчешће се јављају код деце, али их доживљава већина људи. Ипак, људи их најчешће нису свесни јер су сувише дубоко утонули у сан у тренутку њиховог догађања. За разлику од брзих покрета очију који се догађају током РЕМ фазе, ова врста трзаја не одражава визије у сну.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.