Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДАР ПРИРОДЕ

Коприва је лек против умора, а сада бере се управо сада

Екцем, главобоља, реуматизам, гихт, артритис - на све ове бољке коприва има благотворно дејство.

1615894950_Depositphotos_43887581_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Уз то лист коприве, који се бере и суши у ово доба, богат је гвожђем, па се користи код анемија изазваних недостатком овог минерала. У народној медицини се сматра да коприва "јача крв", па се користи и у случају недостатка енергије и брзог умарања.

Прочитајте још: Напитак пун здравља: Пробајте магични спој першуна и лимуна (РЕЦЕПТ)

Коприва садржи бројне витамине и минерале, па је неки травари сматрају за природни мултиминерални и мултивитамински комплекс. Зато се ова драгоцена биљка примењује и у случају опадања косе и перути, у виду шампона и тинктура за утрљавање у корен косе, али и као чај и тинктура за унутрашњу употребу.

Опадање косе је пратећа појава анемије, а коприва је најбољи лек, јер је богата гвожђем.

Опадање косе је честа пратећа појава анемије, па коприва која је богата гвожђем утиче на решење правог узрока проблема. Сем гвожђа, коприва садржи и силицијумову киселину, а силицијум је неопходан елемент за кожу и косу.Стога се коприва успешно користи и код херпеса, акни, лишајева и гљивица.

Купка за гихт
Код гихта и реуматских обољења најбоља је купка од коприве. Око 200 грама листа коприве се стави у топлу воду.

Коприва се употребљава и у случају гастритиса, обољења дисајних органа, желудачних чирева, чира на дванаестопалачном цреву...

Стимулише органе за варење, а смањује холестерол...

Коприва стимулише и рад органа за варење, секрецију желудачних жлезда, рад јетре, жучи, слезине и панкреаса. Доприноси регулацији нивоа шећера у крви, захваљујући утицају на гуштерачу. Сматра се да утиче и на смањење холестерола, па успорава процесе атеросклерозе. Коприва смањује склоност ка крварењу, ублажава преобилна менструална крварења, крварења из носа, из желуца захваљујући присуству витамина К.

Прочитајте још: Сви је бацамо, а она је пуна ВИТАМИНА: Зашто треба да уврстимо кору од банане у исхрану?

Чај од коприве се користи и код алергијских обољења, при чему га треба пити током дужег временског периода.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas