Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Кожа се најбоље хидрира изнутра

Једите више авокада, наранџастог воћа и поврћа, орашастих плодова, јаја...

1622021352_Depositphotos_167626710_s-2019.jpg
Фото: Деспоситос
Oglas

Сува кожа разлог је за више од 40 одсто посета дерматологу. Овај проблем се јавља на свим деловима тела, али најчешће на шакама, стопалима, коленима, лактовима и лицу. 

Прочитајте још: Свраб и црвенило очију због алергије на полен: 3 савета би могла да помогну

За решење овог проблема лекари обично прописују одређене препарате и креме за негу, али чињеница је да се кожа најбоље хидрира изнутра, што се једино може постићи од говарајућом исхраном.

Понедељак

доручак: препечен хлеб зачињен маслиновим уљем, белим луком уз парче сира
ужина: шака орашастих плодова по избору
ручак: лосос на жару, зелена салата и крем чорба од бундеве
вечера: динстана шаргарепа и пилетина на жару

Да би кожа била мекша, еластичнија и сјајнија на првом месту пијте довољно воде, до два литра дневно, поручују нутриционисти. На трпези би често требало да вам се нађу авокадо, наранџасто воће и поврће, зелениш, орашасти плодови, семенке,маслиново уље, јаја, лосос и ћуретина.

Уторак

доручак: барена јаја, кефир, салата од ротквица и младог лука
ужина: шака орашастих плодова по избору
ручак: ћуретина у парадајз сосу
вечера: печена бундева у рерни, преливена медом

Авокадо је богат засићеним мастима које у великој мери доприносе влажности коже. Наранџасто воће и поврће садржи обиље витамина А, односно бета каротена, који се претвара у витамин А чим доспе у наш организам.

Среда

доручак: палента и кефир
ужина: чија семенке у јогурту
ручак: сармице од зеља и зелена салата
вечера: цеђен сок од поморанџе и парче гибанице

Орашасти плодови, семење и лосос богати су омега-3 и омега-6 масним киселинама, које имају велики утицај на сувукожу. Јаја су невероватан коктел нутрицијената, а најбоље их је јести барена.

Четвртак

доручак: суво грожђе, ланено семе, бадеми и ораси преливени јогуртом
ужина: шака орашастих плодова по избору
ручак: мусака са тиквицама, зелена салата и млади лук
вечера: салата са авокадом, печеним кромпиром, парадајзом и црним луком зачињена сољу и маслиновим уљем

Зелениш је осим витаминима богат и водом, тако да је идеалан у борби против суве и испуцале коже. Живинско месо може да донесе многе предности кожи, захваљујући липоинској киселини.

Петак

доручак: барена јаја и ситно сецкани авокадо уз шунку и качкаваљ
ужина: ланено семе и јогурт
ручак: тестенина са преливом од ћуретине, празилука и сланинице
вечера: семенке голице, овсене, ражане и јечмене пахуљице преливене јогуртом, по потреби засладити медом

Прочитајте још: Шта треба да знамо о ЛАВАНДИ? Одлична је у борби са стресом, а овако делује на боре и акне

Она је изузетно важна за суву и оштећену кожу, док се међу живином нарочито истиче ћуретина, зато што је изузетно богата још једним важним минералом - цинком. Маслиново уље је значајно јер обилује витамином Е.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas