· · Коментари: 0
ЦВЕЋЕ

Крај ДУНАВА расте ретка ОРХИДЕЈА која даје 40 цветова! (ФОТО)

На ливадама расте 23 врста орхидеја, а "јадранска козоношка" расте само на сувом земљишту богатом кречњаком.

1597056777_UgoryenaOrhideja.jpg
Фото: Еурокомпр

Орхидеје се често доводе у везу са тропским шумама и јужним земљама. Међутим та претпоставка није тачна, јер и у Европи успева око 250 познатих врста орхидеја. Само у Аустрији расте неколико дивљих врста!

Прочитајте још: Овде сунцобран и лежаљке НЕ ПЛАЋАТЕ, хране има КОЛИКО ЖЕЛИТЕ, а за децу је све БЕСПЛАТНО (ФОТО)

У националном парку Дунав-Ауен у Бечу посебно се истиче Јадранска козоношка. Она припада дивљој врсти орхидеје и налази се на листи заштићених врста. Њена станишта обухватају Беч, Бургенланд и Доњу Аустрију, али се ова угрожена врста јавља и у источном делу Бечке шуме.

Фото: Еурокомп
Цвета од маја до јуна.

Јадранска козоношка расте само на сувом земљишту богатом кречњаком. У време цветања од маја до јуна може да достигне висину од 70 центиметара са до 40 цветова светло-розе или светло-зеленебоје што је чини врло упадљивом.

Прочитајте још: Да, ОРХИДЕЈА може цветати током целе године! Пратите следећа УПУТСТВА

- Јако нам је стало до очувања разноликости животне средине у националном парку, а појава веома угрожене врсте орхидеје Јадранске козоношке само показује колико је заштита овог подручја значајна - нагласила је директорка националног парка Дунав-Ауен Едит Клаузер.

На ливадама раасту 23 различите орхидеје.

Национални парк Дунав-Ауен нуди одгварајуће животне услове и станишта за многе врсте. Ливаде, рубови шума и пре свега мање плодна станишта пружају уточиште за 23 различите врсте орхидеја. Угрожене врсте се чувају кроз заштиту и развој њихових станишта.

Прочитајте још: Желите СВЕЖ ВАЗДУХ у вашем дому? Ове ТРИ БИЉКЕ ће вам то пружити

Природа је овде неспутана и може да се развија без утицаја човека у највећој могућој мери.

- Домаће орхидеје су строго заштићене и не смеју да се беру или ископавају - изјавио је Андреас Јанусковец, директор Шумарског и пољопривредног предузећа у Бечу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.