Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Краљ Александар је био ПРВИ владар на Олимпијади, а прву медаљу донео нам је МОМЧИЛО

Краљевина Србије није учествовала на Првим модерним Олимпијским Играма, али је на свечаном отварању подигнута српска застава и интонирана српска химна.

1627390808_Olimpijada-srbin.jpg
Фото: Пиксабеј/ Youtube/ screenshot Olimp Produkcija
Oglas

Краљ Александар Обреновић био је први страни лидер једне државе који је 1896. посматрао и, како кажу тадашњи хроничари, "из свечане ложе топло поздрављао такмичаре велосипедских трка, а нарочито маратонце".

Прочитајте још: Нико не зна како је направљена КАПИЈА СУНЦА, а била је портал у најстаријем граду на свету

Такмичења су прекинута због краља Александра

Такмичења су на тренутак прекинута да би се српском краљу указала највиша почаст, свирана је српска химна, завијорила се српска тробојка. Грчки лист "Ромијус" је спевао: "Живели Срби и Грци, живеле Игре, игре дедова и очева наших и игре наших потомака". У краљевској пратњи био је и Живојин Мишић, касније прослављени војвода у Првом светском рату.

Окачио патике о клин
Момчило Тапавица се после Олимпијаде више није професионално такмичио, али се и даље појављивао по локалним спортским клубовима.
Живели Срби и Грци, викали су људи.

Ни такмичарски део није прошао без нашег човека. Више од једног века било је потребно да се сазна да је Момчило Тапавица, поред тога што је био први Србин учесник Олимпијских игара, био и освајач одличја. Србин из Војводине, под заставом Угарске је освојио бронзану медаљу, односно ловорову гранчицу као признање за треће место, такмичећи се у тенису.

Прочитајте још: Јауци убијеног жандарма одзвањају СМЕДЕРЕВОМ: Убиство браћe Луњевица било је повод за смрт Драге Машин

Први олимпијац је био из породице граничара

Тапавица Фото: Youtube/ screenshot Olimp Produkcija

То је чињеница коју су историчари спорта занемарили читавих 100 година и тек појавом књиге Дејвида Величинског утврдено је да је Тапавица био трећи у једној од олимпијских дисциплина. Тапавица је поникао у старој шајкашкој породици ратника граничара на Дунаву.

Тапавица је био архитекта

Рођен је у Надаљу 1872. од оца Арона, сеоског жандара и мајке Јекатерине, рођене Каћански. Основну школу завршио је у Надаљу, гимназију у Новом Саду, као стипендиста Матице српске окончао је студије архитектуре у Будимпешти. Најпознатије зграде попут Матице српске у Новом Саду и Државне банке у Цетињу пројектовао је у младости, касније је стварао у Риму, Лозани, Рабату и Поречу. Умро је 10. јануара 1949. године у Пули, где је и сахрањен.

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Сусрет са краљем?
Података, међутим, нема о томе да ли су се Момчило Тапавица и краљ Александар Обреновић у Атини срели и да ли је краљ обавештен да је на олимпијским борилиштима био и Србин!

На грудима Тапавице пуцала су дугмад

- Овај кршни момак, на чијим су прсима пуцала дугмад и шавови гардијске униформе под притиском набујалих мишића, био је велики друг и веома образован човек - забележио је председник Мађарског олимпијског комитета из 1896. др Ференц Кеменп.

Имао је само једну ману

Бавио се разним спортским гранама и био физички јачи од свих вршњака. Имао је само једну ману: преценио је своју снагу и то му се осветило у Атини...

Прочитаје још: ДУХ Мирољуб терорише Космај, а једини спас је да му се покаже ОВА ствар

Све је желео да уради на брзину, па је једном руком подигао тег оптерећен за две руке и мишић му је пукао у рамену. Да се није играо снагом, Угарској би донео најмање две златне медаље из Атине...

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas