· · Коментари: 0
ТУЖНО

Овде ће почивати принц Филип, а ево ко ће све присуствовати сахрани

Краљица Елизабета и краљ Филип били су 74 године у браку, а она се јутрос свету обратила тужном изјавом о принчевој смрти.

1617969809_FILIP-K.png
Фото: Принтсцреен / YоуТубе / Тхе Роyал Фамилy Цханнел

Објављено је да је принц Филип, војвода од Единбурга, умро у 99 години живота. Вест је потврдила Букингамска палата 9. априла 2021. године следећом изјавом: "Њено височанство краљица Елизабета је с дубоком тугом објавила смрт њеног вољеног супруга. Његово краљевско височанство принц Филип, војвода од Единбурга, преминуо је јутрос у замку Виндзор, у миру."

Прочитајтеј још: Британска краљевска породица у жалости: Преминуо принц Филип

Краљица - која је била удата за свог супруга 73 године - сада ће започети осмодневни период жалости уочи његове сахране. Као члан краљевске породице има право на државну сахрану - али какву ће сахрану имати и где ће принц бити сахрањен?

Тело принца Филипа лежаће где и Дајанино, у Палати Св. Џејмса

Уместо да лежи у држави у Вестминстерској опатији, сматра се да ће војводино тело лежати у палати Светог Џејмса, где је тело принцезе Дајане лежало неколико дана уочи њене сахране 1997. године - и не би било отворено за јавност да се поклони.

Где су сахрањивани други краљеви?
Већина владајућих монарха сахрањена је у Вестминстерској опатији и капели Светог Ђорђа. Међутим, краљица Викторија је сахрањена заједно са принцом Албертом у Краљевском маузолеју у Фрогморе Гарденс. И краљица Елизабета и принцеза Маргарета сахрањене су у капели Светог Ђорђа, заједно са краљичиним оцем, краљем Џорџом ВИ. Капела Светог Ђорђа је такође последње почивалиште краљева, укључујући Хенрија Осмог Карла Првог, Џорџа Трећег, Џорџа Петог и Едварда Седмог.

Сама погребна служба биће одржана у капели Светог Ђорђа у дворцу Виндзор а сахрана ће бити у војном стилу уместо државне.

Прочитајте још: Потресан призор на комеморацији Предрагу Живковићу Тозовцу: Супруга неутешна, колеге у неверици (ВИДЕО)

Листа гостију такође ће вероватно бити мања, а међу ожалошћенима ће бити само породица, пријатељи и шефови држава из земаља Комонвелта.

Где ће принц Филип бити сахрањен?

Војвода ће бити сахрањен у вртовима Фрогморе, у пределу замка Виндсор. Вртови Фрогморе забрањени су за јавност, па неће бити могуће присуствовати принчевој сахрани. Постоје три места сахрањивања у баштама Фрогморе - маузолеј војвоткиње од Кента, Краљевски маузолеј и Краљевско гробље. Маузолеј се углавном користи за чланове краљевске породице који нису владајући монарси, пише Тхе Метро.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.