Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈСКЕ ЗАБЛУДЕ

Кристофер Колумбо је био УЖАСАН морепловац: Нова сазнања бацају у воду "чињенице" из књига! (ФОТО)

Аутор Ото Инглиш, заронио је у архиву, обратио се музејима о њиховим артефактима и спустио се у зечју рупу тражећи одговоре на најчешће лажи у историји за нову књигу.

1622966069_kristofer-kolumbo.PNG
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Много од онога у што нас подстичу да верујемо, везано за прошлост, је лаж.

Охрабрени смо да будемо поносни на статуе људи за које никада нисмо чули и Империје које не разумемо у потпуности и све време политичари бију лажне „културне ратове“.

Винстон Черчил није веровао да би се Немачка усудила да пређе на британско тло.

Лажна историја сеже дубоко - посебно на друштвеним мрежама. У нашој ери популизма, мислио сам да је било крајње време да неко раскринка те лажне чињенице.

Прочитајте још: Достојевски, Толстој и Пушкин су познати КОЦКАРИ: Игре са картама су их скупо коштале! (ФОТО)

Захваљујући мобилним уређајима, сви смо у стању да извршимо малу основну проверу чињеница да бисмо видели да ли су догађаји заиста прошли онако како су нам рекли.

Али многи од нас се не труде - и није сву лажну историју лако разоткрити. Као новинар, моја је дужност да постављам незгодна питања, па сам то размишљање применио на историју.

Историјске заблуде

1) Хитлер је био "пропали уметник"

Једна од главних заблуда је да је Хитлер био неуспели уметник. То је појам у који многи верују и који је започео сам Хитлер.

Случај износи у свом манифесту, Меин Кампф, написаном 1925. године, истичући свој „непорециви таленат“, објашњавајући како су се уметничке елите уротиле да га сломе.

Прочитајте још: Бикови НЕ ЈУРИШАЈУ на црвену боју! Пет познатих чињеница за које смо сви веровали да су тачне, a заправо су ЛАЖ!

Дакле, према општем мишљењу, Хитлер је имао таленат за цртање. Али да ли је баш тако?

Док је Хитлер мислио да је сјајан уметник, чини се да нико други не мисли да је имао неки посебан таленат.

Два пута га је одбила Академија ликовних уметности у Бечу. Критичар који је видео једно од његових дела из 1930-их назвао га је „болним“.

Истражујући за књигу, обратио сам се продавцу уметничких дела који их је описао као „минималне или никакве уметничке вредности“ и општи консензус током последњих 70 година - чак и у оцењивању на слепо - увек доноси „нула поена“ за Хитлерове слике.

Кристофер Колумбор је био лош човек који је екплоатисао свакога са ким би дошао у контакт.

Морамо да зауставимо митологизацију човека. Заправо, он није био толико пропали уметник колико пропало људско биће.

2) У време Колумба, људи су мислили да је земља равна плоча

Ово је сјајан пример како се лажна историја провлачи кроз приче из детињства.

Годинама су књиге прича за децу у САД-у и Великој Британији шириле идеју да је Кристофер Колумбо пловио на запад да би доказао да је свет округао и Америку пронашао грешком - па је логично, пре 1492. године, сви су веровали у то.

То је сјајна прича - једини проблем је што Колумбо то није радио из тих разлога, јер су (готово) сви то већ знали.

Још 200. године пре нове ере, грчки човек по имену Ератостен разрадио је величину наше планете, а вероватно је да су и пре тога постојали подаци о изгледу планете.

Прочитајте још: Млада се срушила на ВЕНЧАЊУ: Мртву је држали у соби поред, док је њена сестра морала да уради УЖАСНУ ствар! (ВИДЕО)

Колумбо је отишао на запад да би се обогатио и успут се изгубио. 

Био је ужасан морепловац који је експлоатисао готово све са којима је дошао у контакт - до тачке када је ухапшен и враћен у Шпанију, где је умро у 55. години.

Необично, равноземље се вратило у моду последњих година.

3) Британија је замало изгубила Други Светски рат

Годинама је одржавана идеја да су 1940. године, после пада Француске, капетан Маинваринг и каплар Џонс били последња линија одбране и да би у сваком тренутку немачке дивизије могле избити на британско тло и заузети цело острво.

Као и многа деца која су одрастала у Великој Британији 1970-их и 1980-их, и ја сам потпуно веровао у то.

Бучни говори премијера Винстона Черчила о „борби на плажама“, храбри Лондонци који остају смирени и ду даље...

Наравно, постојала је претња и киша је падала сваке ноћи с неба, убивши преко 40 000 Британаца током Блиц крига - али ризик од стварне, успешне инвазије 1940. године заиста је био врло минималан.

Черчил није веровао да ће Немци покушати - и рекао је то свом кабинету.

Хитлерови генерали су саставили планове, али никада нису озбиљно размишљали да их спроведу. И за то је постојао прави разлог.

Немачки генерал је сматрао да би покушај да се пређе Ламанш био раван слању људи у "машину за млевење".

Упркос ономе у шта смо многи милиони васпитани да верују, 1940-их Британија није била нека рурална забит са кућама од сламе, коју су бранили геријатријски случајеви са  баштенским грабљицама, већ једна од великих светских сила - способна да повуче огромне ресурсе из свог огромног царства.

Британија је имала најмоћнију морнарицу на свету и покушај да пређе Ламанш био би, према речима једног немачког генерала, попут слања „људи у машину за млевење“.

Немачки план заснован је на идеји да би трајно бомбардовање могло подстаћи Британце да се помире с Хитлером - али био је слаб, јер је Британија држала већину карата.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ   

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas