Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РЕТКЕ БОЛЕСТИ

Кронова болест се често меша са ОВИМ обољењем, а доктор открива разлику

Болести као што су улцерозни колитис и Кронова болест често имају сличне симптоме, због чега је њихова дијагностика отежана.

1606749778_Depositphotos_365620574_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Према речима стручњака, у 10 до 20 одсто случајева не може са сигурношћу да се направи разлика између ове две болести, па се ови пацијенти сврставају у групу недетерминисаног колитиса.

Прочитајте још: Желите раван стомак? Тајна је у овим стварима

Асистент др Срђан Марковић, шеф одсека гастроентерологије на клиничком Одељењу за гастроентерологију у КБЦ Звездара, каже да улцерозни колитис и Кронова болест имају сличан узрок, који је повезан са више фактора.

Разлика
Постоје разлике у ендоскопском и патохистолшким налазима који су карактеристични за ове болести.- Док улцерозни колитис захвата само дебело црево, Кронова болест може бити локализована дуж целог дигестивног тракта, од усне дупље до аналног отвора - каже др Срђан Марковић.

- То је неадекватан имунолошки одговор у узајамном дејству генетских фактора, фактора средине и цревне микробиоте - каже др Срђан Марковић. - У основи Кронове болести је имуни одговор на одређене стимулусе, који могу бити из самог организма или бактеријског порекла.

Клиничка слика зависи од степена захваћености.

Клиничка слика улцерозног колитиса зависи од степена захваћености дебелог црева. Повремено је праћен инфламаторним процесом који захвата и остале делове тела.

Често се жале на честе воденасте столице.

- Болест је често удружена са различитим типовима бола у трбуху - каже др Марковић. - Пацијенти се обично жале на учестале воденасте столице са примесама крви и слузи које трају неколико недеља. Могу да имају губитак у тежини и присуство крви у столици, чије хронично појављивање доводи до анемије.

Прочитајте још: ЗДРАВЉЕ ЖЕНА: Најчешћи разлози нередовног циклуса

Симптоми Кронове болести зависе од тога који је сегмент дигестивног тракта захваћен и од степена сужавања црева.

Прочитајте још: Научници утврдили КОЛИКО ДУГО ТРАЈЕ ИМУНИТЕТ на КОВИД-19

- Најчешћи симптоми су дијареја, обично без крви, и бол у трбуху, што се јавља код 75 одсто пацијената - каже др Марковић. - Затим су то општа слабост и повишена телесна температура код половине пацијената. Могућ је губитак у тежини, појава абдоминалних болова са надутошћу, мучнином, повраћањем, губитком апетита и тежине.

Фистуле, инфекције...
- Нису ретке ни појаве фистула око аналне регије које су праћене инфекцијом, крварењем, болом и често захтевају операцију - каже наш саговорник.
Обе болести су хроничне...

Према речима нашег саговорника, ефекти Кронове болести могу да се појаве на кожи у облику кожних осипа. Може да дође до црвених очију, болних зглобова, артритиса и болести јетре.

Прочитајте још: Овај медитерански зачин је хранљива и лековита биљка, а користе га на свим континентима

Улцерозни колитис и Кронова болест су хроничне болести, па је самим тим касно откривање и постављање дијагнозе неповољан фактор у прогнози тока и исхода лечења.

- Постоји повећан ризик од аденокарцинома танког и дебелог црева код дугогодишње Кронове болести и дебелог црева код улцерозног колитиса, па су редовне контроле гастроентеролога неопходне - каже др Марковић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas